Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Vojaci opustili hlavné mesto Burkiny Faso, do ulíc sa vracia život

Na archívnej snímke šéf armády západoafrického štátu Burkina Faso Foto: TASR/AP/Theo Renaut

Miestni obyvatelia následne vyšli do ulíc, aby si nakúpili palivo či ovce na obetovanie počas moslimského sviatku Íd al-Adhá.

Ouagadougou 24. septembra (TASR) - Život v hlavnom meste Burkiny Faso sa postupne vracia do normálu po minulotýždňovom vojenskom prevrate, ktorého vodcovia v noci na stredu pristúpili na prímerie s protivníkmi a opätovné dosadenie prechodnej vlády.

Agentúra AP dnes informovala, že vojská podporujúce dočasného prezidenta Michela Kafanda a premiéra Yacouba Isaaca Zidu sa v súlade s dohodou stiahli z Ouagadougou, na čo miestni obyvatelia vyšli do ulíc, aby si nakúpili palivo či ovce na obetovanie počas moslimského sviatku Íd al-Adhá známeho v Burkine Faso ako Tabaski. Členovia prezidentskej stráže, ktorí uskutočnili prevrat, sa vrátili do svojich kasární.

Burkinský moslimský vodca Aboubakar Sana v rámci sviatočných modlitieb vyzval na mier a dialóg, ktorý povedie k slobodným a spravodlivým voľbám. Tie boli pôvodne naplánované na 11. októbra, vzhľadom na najnovšie udalosti je však otázne, či tento termín ešte platí. Lídri z Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) navrhujú presunutie hlasovania na 22. novembra a odporúčajú, aby bolo umožnené kandidovať aj spojencom bývalého prezidenta Blaisa Compaorého zosadeného minulú jeseň.

Najnovšia kríza v západoafrickej Burkine Faso vypukla minulú stredu, keď príslušníci elitnej prezidentskej stráže prerušili schôdzu prechodnej vlády a prezidenta spolu s premiérom uniesli. Generál Gilbert Diendéré, bývalý šéf burkinskej tajnej služby, sa nasledujúci deň vyhlásil za vodcu junty.

Udalosti z uplynulých dní v Burkine Faso narušili prechodné obdobie, ktoré nasledovalo po zosadení dlhoročného prezidenta Compaorého a v októbri ho mali zavŕšiť voľby novej hlavy štátu.