Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vojaci OSN rozohnali útočiaci dav na severe Mali slzotvorným plynom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bamako 27. januára (TASR) - Slzotvorný plyn použili dnes príslušníci mierovej misie Organizácie Spojených národov v meste Gao na severe Mali, aby zabránili mnohopočetnému davu demonštrantov preniknúť na tamojšiu základňu OSN. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu misie OSN v Mali Oliviera Salgada i výpoveď očitého svedka udalosti.

Očitý svedok uviedol, že príslušníci misie OSN (MINUSMA) použili slzotvorné granáty proti niekoľkotisícovému davu, ktorý demonštroval pred základňou. Podľa neho pri zásahu zahynul najmenej jeden človek.

Hovorca misie OSN v Mali Olivier Salgado použitie ostrej munície proti demonštrantom potvrdiť nevedel. Uviedol len, že príslušníci mierových síl použili slzotvorný plyn po tom, ako približne 1000 ľudí začalo hádzať kamene a pokúsilo sa násilne vniknúť na základňu.

Mali sa stále zotavuje z obdobia nepokojov, ktoré sa začali v roku 2012, keď sever krajiny obsadili militanti napojení na al-Káidu. Francúzmi vedená operácia v roku 2013 islamistov potlačila. V uplynulých mesiacoch však militanti útoky zintenzívnili.