Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vojaci sú pri ukrajinských hraniciach rozmiestnení preventívne

Ukrajinské tanky odchádzajú z vojenskej základne. Foto: TASR/AP

Uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Moskva 19. apríla (TASR) - Ruské vojenské posily presunuté na hranice s Ukrajinou sú odpoveďou na nestabilitu v tejto krajine, uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Peskovove slová sú v rozpore predchádzajúcimi vyhláseniami Kremľa, že ruské jednotky na ukrajinských hraniciach sú na bežnom vojenskom cvičení a ich prítomnosť v tejto oblasti so situáciou na Ukrajine nijako nesúvisí.

"Máme... jednotky v oblasti blízko ukrajinských hraníc. Niektoré z týchto jednotiek sú tam rozmiestnené natrvalo, iné ako posily v súvislosti s tým, čo sa deje na Ukrajine," povedal pre štátnu televíziu Rossija 1 hovorca ruského prezidenta.

"Prepáčte mi, ale je to krajina, kde sa práve uskutočnil vojenský prevrat, takže je prirodzené, že každá krajina v súvislosti so zaistením vlastnej bezpečnosti uskutoční konkrétne preventívne opatrenia," konštatoval ďalej Peskov.

Rusko ako suverénny štát má podľa Peskova právo rozmiestniť vlastné vojská na svojom území bez akýchkoľvek obmedzení. Obvinenia, že ruské ozbrojené sily zasahujú do udalostí na Ukrajine, Peskov odmietol. Takéto tvrdenia sú podľa neho "úplne nesprávne".