Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vojaci v Nigérii oslobodili časť unesených školáčok, dve sú mŕtve

Nigérijská armáda oslobodila 76 žiačok, ktoré boli nezvestné od pondelňajšieho útoku teroristickej organizácie Boko Haram na ich školu v obci Dapchi na severovýchode krajiny. Foto: TASR/AP

Polícia a vláda ešte v stredu tvrdili, že neexistujú dôkazy o tom, že dievčatá boli unesené, hoci vláda štátu Yobe neskôr uviedla, že armáda niektoré z nich z rúk Boko Haram oslobodila.

Lagos 22. februára (TASR) - Nigérijská armáda oslobodila 76 žiačok, ktoré boli nezvestné od pondelňajšieho útoku teroristickej organizácie Boko Haram na ich školu v obci Dapchi na severovýchode krajiny. Vojaci našli dve školáčky mŕtve, najmenej 13 ďalších je ešte nezvestných. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na niektorých z rodičov dievčat a miestne úrady.

Vojaci vrátili v stredu večer zachránené dievčatá ich rodičom v obci Dapchi, ktorá sa nachádza v nigérijskom štáte Yobe. Príčina smrti dvoch žiačok nebola bezprostredne známa.

Polícia a vláda ešte v stredu tvrdili, že neexistujú dôkazy o tom, že dievčatá boli unesené, hoci vláda štátu Yobe neskôr uviedla, že armáda niektoré z nich z rúk Boko Haram oslobodila. Nigérijské úrady často popierajú alebo bagatelizujú takéto incidenty, poznamenal Reuters.

Počas útoku na internátnu školu sa mnoho učiteľov a žiačok snažilo zachrániť útekom. Militanti prichádzajúci do dediny vo večerných hodinách totiž na seba upozornili streľbou a odpaľovaním výbušnín.

V apríli 2014 uniesli militanti z Boko Haram 276 dievčat z dediny Chibok ležiacej na severovýchode Nigérie. Odvtedy sa 164 dievčatám podarilo utiecť alebo boli prepustené. Časť sa dostala na slobodu vlani v máji ako súčasť kontroverznej dohody o výmene väzňov s nigérijskou vládou.

Od roku 2009 skupina Boko Haram násilím bojuje za vytvorenie islamského štátu v moslimskej severovýchodnej časti Nigérie. Konflikt si doposiaľ vyžiadal najmenej 20.000 mŕtvych a 2,6 milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy. Extrémisti opakovane prepadávajú dediny, kostoly, školy a útočia na bezpečnostné sily, politikov a úradníkov.