Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vojenská spravodajská služba predpovedá zvýšenú útočnosť IS vo svete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teroristická organizácia vyhlásila v roku 2014 samozvaný kalifát na území, ktoré má pod kontrolou v Iraku a Sýrii.

Washington 9. februára (TASR) - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) bude pravdepodobne zvyšovať svoju aktivitu pri podnikaní "nadnárodných útokov". Vyhlásil to v pondelok riaditeľ americkej Obrannej spravodajskej agentúry (DIA) Vincent Stewart, ktorého cituje agentúra Reuters.

Šéf DIA dáva svoje varovanie do súvislosti so vznikom nových odnoží IS v Mali, Tunisku, Somálsku, Bangladéši či Indonézii, pričom by ho podľa vlastných slov "neprekvapovalo" ani ďalšie rozšírenie operácií tejto skupiny v Egypte, kde je v súčasnosti aktívna predovšetkým na Sinajskom polostrove.

"Minulý rok zostával Dáiš usadený na irackých a sýrskych bojiskách a globálne sa rozširoval do Líbye, Sinaja, Afganistanu, Nigérie, Alžírska, Saudskej Arábie, Jemenu a na Kaukaz," cituje Reuters vyjadrenie Stewarta v rámci vystúpenia na bezpečnostnej konferencii. Použil pritom arabskú skratku staršieho názvu IS - Islamský štát v Iraku a Levante.

"Dáiš pravdepodobne zvýši tempo a smrtiaci účinok svojich nadnárodných útokov," upozornil šéf americkej vojenskej spravodajskej služby.

Islamský štát vyhlásil v roku 2014 samozvaný kalifát na území, ktoré má pod kontrolou v Iraku a Sýrii, a presadzuje tam prísnu interpretáciu islamského práva.