Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Vojenská sudkyňa nezbavila obžaloby analytika armády z kauzy WikiLeaks

Na predbežnom vypočutí na vojenskom súde v Marylande odmietla Lindová návrh obhajoby na zbavenie obžaloby vo všetkých bodoch, čo znamená, že vypočutia budú pokračovať.

Fort Meade 25. apríla (TASR) - Vojenská sudkyňa Denise Lindová dnes odmietla zbaviť obžaloby analytika americkej armády Bradleyho Manninga, ktorý mal byť informátorom webovej stránky WikiLeaks.

Na predbežnom vypočutí na vojenskom súde v Marylande odmietla Lindová návrh obhajoby na zbavenie obžaloby vo všetkých bodoch, čo znamená, že vypočutia budú pokračovať. Ďalšie je naplánované na štvrtok.

Obžaloba tvrdí, že Manning mal nezákonne skopírovať z počítačov státisíce amerických armádnych a diplomatických depeší, a tiež tajné vojenské video útoku americkej helikoptéry v Iraku, pri ktorom zahynulo 11 ľudí. Materiály mal poskytnúť webovej stránke WikiLeaks.

Obhajoba podala oddelene aj ďalší návrh na zbavenie Manninga najťažšej obžaloby, ktorou je pomáhanie nepriateľovi. Za tento čin je maximálnym trestom doživotie. Lindová predbežne vytýčila proces v termíne od 21. septembra do 12. októbra.