Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Veľkému vojenskému cvičeniu NATO bude veliť český plukovník

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vlani zožala jednotka plukovníka Kopeckého uznanie od najvyšších veliteľov NATO.

Praha 24. apríla (TASR) - Jednému z najväčších vojenských cvičení NATO v tomto roku, ktorého sa zúčastní okolo 4500 vojakov, bude veliť Čech. Bude ním veliteľ 7. mechanizovanej brigády z moravského mesta Hranice, plukovník generálneho štábu Josef Kopecký. Informoval o tom dnes spravodajský server iDNES.cz.

Okolo 4500 vojakov z ôsmich krajín, stovky obrnených vozidiel, tankov, ale aj lietadlá a vrtuľníky sa podľa scenára budú ponáhľať na pomoc spojeneckej krajine, ktorú obsadil nepriateľ.

"Samozrejme, je to veľká výzva. Pokiaľ si dobre pamätám, je to po prvý raz od vzniku profesionálnej českej armády, čo bude český dôstojník veliť takému veľkému medzinárodnému zoskupeniu," povedal Kopecký.

Manévre aliancie pomenované "Allied Spirit II" sa síce uskutočnia vo výcvikovom stredisku v nemeckom Hohenfelse až v auguste, už v súčasnosti však na ne prebiehajú intenzívne prípravy. Zapojí sa do nich totiž 4500 vojakov zo šiestich členských a dvoch partnerských krajín NATO, spresňuje webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

"Naše brigádne zoskupenie bude veliť. Okrem britského práporu alebo amerických a kanadských síl napríklad aj gruzínskej jednotke, pre ktorú to bude akási certifikácia pred odchodom do misie v Afganistane," konštatoval Kopecký.

Spoločná pozemná operácia na jednom z najmodernejších cvičísk v Európe, prešpikovanom elektronikou, bude simulovať pomoc spojencov podľa čl. 5 Washingtonskej zmluvy. Teda, že jeden z členských štátov je napadnutý a ostatní mu idú na pomoc.

Scenár je zasadený na území fiktívneho štátu niekde v oblasti súčasného Gruzínska. Krajinu napadne susedný nepriateľský štát pomocou hybridného spôsobu boja a potom sa územie pokúsi obsadiť regulárnou armádou.

"My povedieme ten hlavný ofenzívny úder na vytlačenie nepriateľských síl a navrátenie územia," naznačil Kopecký. Česká armáda vyšle na cvičenie približne 1400 vojakov aj s ťažkou technikou vrátane tankov, obrnených vozidiel, mínometov a diel. "Budeme mať aj leteckú podporu v podobe vrtuľníkov a lietadiel, ktoré budú štartovať z českého územia," dodal Kopecký.

Vlani jeho jednotka zožala uznanie od najvyšších veliteľov NATO. Počas rozsiahlych vojenských manévrov Anakonda v Poľsku sa českým vojakom podaril husársky kúsok, i keď len v počítačovej simulácii. Zastavili presilu nepriateľských jednotiek útočiacich na poľské územie, napísal iDNES.