Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vojenské lietadlá útočili na letiská v Tripolise a Zintáne

Stíhačka F-16 Foto: TASR/AP

Sily verné medzinárodne uznávanej líbyjskej vláde uskutočnili nálet na letisko v Tripolise, pričom zasiahli plochu neďaleko vzletovej a pristávacej dráhy, avšak žiadne väčšie škody nespôsobili.

Tripolis 4. marca (TASR) - Sily verné medzinárodne uznávanej líbyjskej vláde uskutočnili dnes nálet na letisko v metropole Tripolis, pričom zasiahli plochu neďaleko vzletovej a pristávacej dráhy, avšak žiadne väčšie škody nespôsobili. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vojenské a letiskové.

Nálet sa uskutočnil po tom, ako vojenské lietadlá patriace konkurenčnej vláde v Tripolise podnikli nálet na dráhu letiska v severolíbyjskom meste Zintán, pričom takisto nespôsobili väčšie škody, avšak vyradili z prevádzky jeho osvetlenie.

V Líbyi už niekoľko mesiacov paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do Tobruku. V Tripolise naopak pôsobí vláda, ktorú vymenoval predchádzajúci parlament kontrolovaný islamistami.

Od vlaňajšieho mája v krajine prebieha ozbrojený konflikt, v ktorom proti sebe stoja na jednej strane sily verné medzinárodne uznanej vláde a parlamentu podporované jednotkami generála Chalífu Haftára, na strane druhej islamisti a ich spojenci.