Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vojenský výbor NATO bude viesť britský maršal, nahradí generála Pavla

Armádny generál Petr Pavel (na snímke) končí na poste predsedu Vojenského výboru NATO. Foto: TASR - Michal Svítok

K jeho zvoleniu došlo v sobotu v albánskej Tirane, kde sa zišli predstavitelia generálnych štábov armád členských štátov NATO na svojej výročnej konferencii.

Tirana 17. septembra (TASR) - Novým predsedom Vojenského výboru NATO bude maršal britského vojenského letectva sir Stuart Peach. Uvádza sa to na oficiálnej stránke NATO.

K jeho zvoleniu došlo v sobotu v albánskej Tirane, kde sa zišli predstavitelia generálnych štábov armád členských štátov NATO na svojej výročnej konferencii, na ktorej sa debatuje o boji s terorizmom, situácii na západnom Balkáne a novej stratégii USA v Afganistane.

Peach (61) vo funkcii na budúci rok nahradí bývalého náčelníka generálneho štábu Armády Českej republiky, generála Petra Pavla.

Pavel, ktorý zastával túto pozíciu od roku 2015, zvolenie Peacha uvítal a vyjadril presvedčenie, že viesť Vojenský výbor NATO mu pomôžu aj skúsenosti nadobudnuté počas pôsobenia vo funkcii náčelníka generálneho štábu britskej armády.

Vojenský výbor NATO je hlavným vojenským orgánom a najstarším trvalým orgánom NATO po Severoatlantickej rade: obe boli vytvorené niekoľko mesiacov po založení aliancie v roku 1949. Vedenie výboru je zverené predsedovi, ktorý je vymenúvaný na tri roky.