Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Vojenských pozorovateľov OSN zranil výbuch na juhu Libanonu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vojenskí pozorovatelia sú súčasťou pozorovacej misie OSN pre dohľad nad prímerím v južnom Libanone - UNIFIL.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 30. marca 2024 (TASR) - Traja vojenskí pozorovatelia Organizácie Spojených národov a ich tlmočník boli v sobotu zranení pri výbuchu počas hliadkovanie na južnej libanonskej hranici. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP.

Vojenskí pozorovatelia sú súčasťou pozorovacej misie OSN pre dohľad nad prímerím v južnom Libanone - UNIFIL. Libanonské médiá s odvolaním sa na bezpečnostných predstaviteľov uviedli, že na ich auto zaútočil izraelský dron. Izraelská armáda (IDF) na sociálnej sieti X uviedla: "Na rozdiel od správ (médií), IDF dnes ráno nezaútočila na vozidlo UNIFIL v oblasti Rmeish."

V sobotu vzrástol počet obetí izraelských leteckých útokov na Sýriu na 52, vrátane 38 vládnych vojakov a siedmich členov libanonského hnutia Hizballáh.

Piatkové útoky vyvolali obavy z rozpútania širšieho regionálneho konfliktu. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Británii sa útoky zamerali na "raketový sklad libanonského Hizballáhu" pri letisku Aleppo na severe Sýrie.

Izrael sa pokúša oslabiť sily podporované Iránom v Sýrii, kde Hizballáh od vypuknutia občianskej vojny v roku 2011 podporuje vládu.

Vzájomné ostreľovanie sa zintenzívnilo po 7. októbri, keď izraelská vojna zaútočili proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.