Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vojna medzi Saudskou Arábiou a Iránom je vylúčená, tvrdí korunný princ

Na snímke z tlačovej agentúry Saudi saudskoarabský kráľ Abdalláh. Foto: TASR/AP

Dubaj 7. januára (TASR) - Zástupca saudskoarabského korunného princa Muhammad bin Salmán neverí, že sa jeho krajina dostane do vojnového stavu s Iránom. Salmán, považovaný za vplyvného predstaviteľa kráľovstva, to uviedol v rozhovore pre magazín The Economist, z ktorého dnes citovala agentúra AP.

Salmán obhajoval rozhodnutie Rijádu ohľadom nedávnej popravy opozičného šiitského duchovného Nimra an-Nimra, ktorá výrazne narušila vzťahy medzi týmito konkurenčnými krajinami v blízkovýchodnom regióne. Udalosť podnietila i útoky iránskych šiitov na diplomatické misie Saudskej Arábie v Teheráne a Mašhade.

Na otázku o možnej vojne medzi oboma krajinami reagoval Salmán slovami: "Je to niečo, čo nedokážeme vôbec predvídať. Ten, kto sa však o niečo také snaží, nemôže byť pri zmysloch. Vojna medzi Saudskou Arábiou a Iránom by totiž znamenala začiatok obrovskej katastrofy v regióne. Nič také nedovolíme."

Na margo popravy popredného klerika princ, ktorý je aj ministrom dopravy, uviedol: "Súd nerobil absolútne žiadne rozdiely medzi šiitmi a sunnitmi. Išlo o zločin, proces, verdikt a vykonanie trestu."

Poprava an-Nimra spôsobila medzinárodnú krízu, keďže nahnevane reagoval šiitský Irán aj jeho spojenci. Poprava však vyvolala nepokoje i v klerikovom domovskom okrese Katíf vo Východnej provincii na ropu bohatého saudskoarabského kráľovstva. Mnohí tamojší obyvatelia pokladajú jeho smrť za nespravodlivú.