Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pred 95 rokmi podpisom v železničnom vagóne skončila 1. svetová vojna

Delegácia vo vlaku v Compiegne neďaleko Paríža. Foto: Wikipédia/Autor neznámy

Vojna si počas štyroch rokov vyžiadala životy miliónov ľudí.

Compiegne/Bratislava 10. novembra (TASR) - Vo Francúzsku v železničnom vagóne pri Compiégne neďaleko Paríža bola pred 95 rokmi 11. novembra 1918 podpísaná dohoda o prímerí medzi Nemeckom a predstaviteľmi Dohody, čím sa skončila prvá svetová vojna.

Delegáciu Dohody na podpise prímeria viedol francúzsky maršal Ferdinand Foch, nemeckú poslanec Mathias Erzberger. Podpísanie prímeria znamenalo faktickú kapituláciu Nemecka. Nemecké vojská v tom čase už na fronte ustupovali a hlavné velenie sa nachádzalo v stave úplnej bezmocnosti.

Rokovanie o prímerí sa začalo už 8. novembra 1918. Na druhý deň celým Nemeckom otriasali nepokoje a kancelár oznámil abdikáciu cisára, ktorý sa uchýlil do exilu do Holandska.

Na tento deň pripadá sviatok, ktorý sa v Európe oslavuje ako Deň prímeria, v Kanade ako Deň pamiatky a v USA od roku 1954 ako Deň veteránov. Jeho symbolom je vlčí mak.

Prvá svetová vojna bola dôsledkom rozporov medzi svetovými mocnosťami o kolónie, zdroje surovín, odbytiská a trhy. Začala sa 28. júla 1914. Rozpútal ju sarajevský atentát na habsburského následníka trónu Františka Ferdinanda. Proti sebe stáli štáty Dohody (Veľká Británia, Francúzsko, Rusko, neskôr sa pripojilo Taliansko a USA) a Ústredné mocnosti (Nemecko, Rakúsko–Uhorsko, neskôr sa pripojilo Turecko a Bulharsko).

Vojna si počas štyroch rokov vyžiadala životy miliónov ľudí. Zo 65 miliónov vojakov mobilizovaných všetkými bojujúcimi štátmi ich bolo 8 miliónov zabitých a ďalších 21 miliónov zranených. Veľká časť vojakov si z bojísk odniesla pre zvyšok života trvalé následky. V mnohých krajinách bola fakticky zdecimovaná takmer jedna generácia mužov. Po vojne došlo k vzniku nových štátov, Rakúsko-Uhorsko sa rozpadlo a vznikla napríklad aj Československá republika.

Versaillská mierová zmluva z roku 1919 dala všetko zaplatiť Nemcom. Poslednú čiastku na úrokoch súvisiacich s obrovskými finančnými reparáciami uvalenými po prvej svetovej vojne splatilo Nemecko až 2. októbra 2010. Celková suma reparácií určená komisiou Dohody v roku 1921 dosahovala závratných 269 miliárd zlatých mariek.

Pri príležitosti Dňa vojnových veteránov budú vojaci v pondelok 11. novembra od 11.00 h v Bratislave, v Banskej Bystrici a v Košiciach rozdávať ľuďom informačné letáky a kvety divého maku. Ministerstvo obrany SR chce touto aktivitou informovať verejnosť o význame tohto pamätného dňa.

zdroje: www.klubvtn.info, www.historylearningsite.co.uk