Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vojnový zločinec Bašír je jediný kandidát na prezidenta v Sudáne

Umar Bašír Foto: TASR/AP

Bašír je prvou úradujúcou hlavou štátu a zároveň najvyššie postavenou osobou, ktorú ICC od svojho založenia v roku 2002 obvinil.

Chartúm 21. októbra (TASR) - Sudánska vládnuca strany si vybrala úradujúceho prezidenta Umara Hasana Bašíra za svojho kandidát v prezidentských voľbách plánovaných na apríl 2015. Agentúru Reuters o tom dnes informoval viceprezident strany Národný kongres, Ibráhím Ghandúr.

Podľa jeho slov Bašíra vybralo predsedníctvo strany z piatich kandidátov. Jeho meno ako jediné predložia na schválenie zjazdu strany, ktorý sa zíde vo štvrtok.

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na Bašíra na základe obvinení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v západosudánskej provincii Dárfúr, kde pri niekoľkoročnom etnickom konflikte podľa OSN zahynulo 300.000 ľudí.

Bašír je prvou úradujúcou hlavou štátu a zároveň najvyššie postavenou osobou, ktorú ICC od svojho založenia v roku 2002 obvinil. Sudánsky prezident obvinenia popiera a jeho krajina odmieta kontakty so súdom v Haagu.