Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vojnový zločinec lekár Josef Mengele unikol spravodlivosti

Josef Mengele Foto: TASR/AP

Nemecký lekár Josef Mengele spôsobil smrť 400. 000 ľudí internovaných počas druhej svetovej vojny v koncentračných táboroch. Väčšina z nich boli Židia.

Bratislava 6. mája (TASR) – Nemecký lekár Josef Mengele spôsobil smrť 400.000 ľudí internovaných počas druhej svetovej vojny v koncentračných táboroch. Väčšina z nich boli Židia. Vojnový zločinec po vojne ušiel do Južnej Ameriky, kde v roku 1979 zomrel.

Josef Mengele sa narodil 16. marca 1911 v nemeckom Günzburgu. Vyštudoval filozofiu v Mníchove, kde sa dostal pod vplyv rasistickej ideológie. Štúdium medicíny absolvoval na univerzite vo Frankfurte nad Mohanom. Stal sa členom výskumného tímu v tom čase založeného Inštitútu pre dedičnú biológiu a rasovú hygienu na mníchovskej univerzite. V roku 1933 vstúpil do oddielov Sturmabteilung SA, bol príslušníkom Waffen-SS a členom NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter partei - Národnosocialistická nemecká robotnícka strana).

Počas druhej svetovej vojny slúžil ako vojenský lekár vo Francúzsku a v roku 1943 ho vymenovali za šéflekára v nemeckom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz Birkenau v Poľsku.

V tábore sa podieľal na selekcii prichádzajúcich väzňov. Na rampe rozhodoval v priebehu sekúnd o tom, či deportovaní poputujú okamžite do plynu, alebo si zachovajú minimálnu šancu prežiť - budú pracovať, alebo ich podrobí neľudským lekárskym experimentom. Pokusmi väzňom spôsoboval neskutočné útrapy a smrť a dostal oprávnene prezývku Anjel smrti.

Po druhej svetovej vojne sa Mengelemu podarilo uniknúť pred spravodlivosťou, cez Taliansko sa za doteraz nie celkom objasnených okolností dostal do Argentíny, neskôr do Paraguaja a potom do Brazílie. Tam v rokoch 1961-1975 pôsobil pod iným menom v Serra Negre ako správca majetku emigrantov z Maďarska, ktorí poznali jeho pravú identitu.

Aj keď izraelská tajná služba Mengeleho, ktorý v povojnovom období najmenej raz ešte navštívil Nemecko, vypátrala už v roku 1960, zadržať sa jej ho nepodarilo.

Pravdepodobným dátumom Mengeleho úmrtia je 7. február 1979, keď ho pri plávaní v mori postihla mozgová príhoda.

Medzinárodný vyšetrovací tím v roku 1985 dokázal, že Mengele prevzal identitu svojho starého nemeckého kolegu – nacistu Wolfganga Gerharda. Pod týmto menom ho v roku 1979 pochovali. Jeho totožnosť potvrdili neskôr aj zubné záznamy.

V roku 2004 zverejnilo brazílske periodikum Folha ukážky z 85 dokumentov "anjela smrti" lekára SS Josefa Mengeleho. Pôvodné materiály zhabali v roku 1985 bezpečnostné zložky latinskoamerickej krajiny v bytoch Mengeleho priateľov a známych s cieľom identifikovať telesné pozostatky zosnulého esesáka, ktorého na cintoríne v Sao Paule pochovali pod nepravým menom. Podľa dokumentov Mengele svoje zločiny nikdy neoľutoval a do konca života obhajoval rasistickú ideológiu.

zdroj: www.britannica.com, www.fpp.co.uk