Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vojvodkyňa Kate porodila dcéru, je štvrtá v poradí na trón

Princ William a jeho manželka Kate, archívne foto Foto: TASR/AP

Oznámil to Kensingtonský palác.

Londýn 2. mája (TASR) - Britský premiér David Cameron dnes v mene celej krajiny zablahoželal vojvodkyni z Cambridgea k narodeniu druhého dieťaťa - dcéry, ktorej meno zatiaľ kráľovský palác nezverejnil, informovala agentúra DPA.

Pred Nemocnicou sv. Márie v Londýne, kde vojvodkyňa dnes predpoludním porodila, správu o narodení princeznej s nadšením prívítali stovky priaznivcov kráľovskej rodiny.

Nechýbali ani novinári, ktorí pred nemocnicou hliadkujú už dva týždne, pričom polícia im vyhradila osobitný sektor, aby zabránila chaosu podobnému tomu, aký v júli roku 2013 sprevádzal narodenie princa Georgea, prvorodeného dieťaťa princa Williama a jeho manželky Kate.



Dnes narodené dievčatko je štvrté v poradí v nástupníctve na britský kráľovský trón: prvým je jej starý otec princ Charles nasledovaný jej otcom a jej bratom.

Meno dievčatka zverejní kráľovský dvor neskôr, ale podľa kurzov v stávkových kanceláriách má veľké šance na úspech meno Alice.


Očakávané narodenie princeznej vyvolalo aj veľký záujem turistov o návštevu Londýna a sídel kráľovskej rodiny. Jednou z hlavných atrakcií je londýnska rezidencia rodiny princa Williama - Kensingtonský palác, ktorý je v prospektoch označovaný ako "sídlo budúceho anglického kráľa, princa Georgea a jeho nového súrodenca".

Narodenie nového člena kráľovskej rodiny chcú využiť mnohé londýnske hotely, reštaurácie a iné atraktívne miesta a pripraviť pre svojich návštevníkov a hostí tematické popoludňajšie čaje, balíčky suvenírov či špeciálne ponuky.

V roku 2013, keď sa narodil syn George, pricestovalo do Londýna 17 miliónov turistov zo zahraničia a očakáva sa, že tento rok bude záujem o návštevu Londýna ešte väčší.

Nová členka britskej kráľovskej rodiny sa narodila dnes o 09.34 h SELČ. Pôrodná hmotnosť dievčatka bola osem libier a tri unce (3,7 kilogramu). Pri pôrode bol prítomný aj otec dieťaťa, princ William, spresnil Kensingtonský palác.

Podľa tweetu z Kensingtonského paláca boli o narodení dieťaťa informovaní kráľovná Alžbeta a vojvoda z Edinburghu, princ z Walesu a vojvodkyňa z Cornwallu, princ Harry i členovia oboch rodín manželského páru.

Vojvodkyňa z Cambridgea, občianskym menom Kate Middletonová, bola hospitalizovaná dnes približne o 07.00 h SELČ v nemocničnom krídle Lindo Wing. Prišla tam v aute spoločne s Williamom.

Dievčatko je mladšou sestrou Williamovho a Katinho prvého dieťaťa, princa Georgea, ktorý sa narodil v júli 2013 v tej istej nemocnici.