Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vojvodkyni z Yorku diagnostikovali malígny melanóm

Sarah Fergusonová Foto: TASR/AP

Hovorca dodal, že vojvodkyňa absolvuje ďalšie vyšetrenia, aby sa lekári uistili, že melanóm zachytili v počiatočnom štádiu.

Londýn 21. januára (TASR) — Sarah Fergusonovej, vojvodkyni z Yorku a bývalej manželke britského princa Andrewa, diagnostikovali rakovinu kože. Stalo sa tak len šesť mesiacov po tom, ako jej pri rutinnom mamografickom vyšetrení zistili rakovinu prsníka v ranom štádiu, po čom absolvovala chirurgický zákrok. Informovala o tom v nedeľu spravodajská televízia Sky News.

Hovorca 64-ročnej vojvodkyne uviedol, že jej diagnostikovali malígny melanóm, jednu z foriem rakoviny kože, po odstránení niekoľkých materských znamienok.

Jej dermatológ požiadal o odstránenie a analýzu niekoľkých materských znamienok v čase, keď vojvodkyňa podstupovala rekonštrukčnú operáciu po mastektómii, pričom jedno z nich bolo identifikovaná ako rakovinové,“ cituje hovorcu Sky News.

Hovorca dodal, že vojvodkyňa absolvuje ďalšie vyšetrenia, aby sa lekári uistili, že melanóm zachytili v počiatočnom štádiu.

Malígny melanóm je typ rakoviny kože, ktorý sa môže rozšíriť do iných oblastí tela. Jeho vznik sa spája s ultrafialovým žiarením, ktoré pochádza zo Slnka, ako aj zo solárií. Faktory, ako sú vek, rodinná anamnéza či bledá pokožka alebo veľký počet materských znamienok, môžu zvýšiť šance na rozvoj melanómu.

Príznakmi melanómu môžu byť nové materské znamienka alebo zmena existujúceho materského znamienka, ako aj veľké materské znamienka či tie s nerovnomerným tvarom alebo zmesou farieb.

V priebehu niekoľkých dní je to už tretia správa o chorobe člena britskej kráľovskej rodiny. V stredu médiá najprv informovali, že Kate, princezná z Walesu, sa lieči v nemocnici po úspešnom operačnom zákroku v oblasti brucha. Neskôr Buckinghamský palác oznámil, kráľ Karol III. na budúci týždeň absolvuje zákrok z dôvodu zväčšenej prostaty.