Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Voľba thajského premiéra neprebehla, opozičný líder sa ním už nestane

Na snímke thajský opozičný líder prodemokratickej strany Vpred Pita Limdžarenrat prichádza na zasadnutie parlamentu v Bangkoku 19. júla 2023. Foto: TASR/AP

Hlasovanie zrušili po tom, ako niekoľko senátorov podalo sťažnosť voči jeho kandidatúre. Pitovi krátko nato pozastavil výkon funkcie poslanca tamojší ústavný súd.

Bangkok 19. júla (TASR) - Thajský opozičný líder Pita Limdžarenrat sa už nemôže stať budúcim predsedom thajskej vlády po tom, ako niekoľko zákonodarcov v stredu podalo sťažnosť voči jeho kandidatúre, čo vyvolalo v Bangkoku protesty. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Na stredajšom spoločnom zasadnutí Snemovne reprezentantov a Senátu, teda dolnej a hornej komory parlamentu, sa malo znova hlasovať o tom, kto sa stane novým premiérom. Pita, favorizovaný kandidát, totiž minulý týždeň nezískal potrebnú jednoduchú väčšinu.

Avšak hlasovanie zrušili po tom, ako niekoľko senátorov podalo sťažnosť voči jeho kandidatúre. Pitovi krátko nato pozastavil výkon funkcie poslanca tamojší ústavný súd.

Pred budovou parlamentu sa neskôr zhromaždili demonštranti. Na miesto bola privolaná poriadková polícia, aby rozhorčený dav dostala pod kontrolu. Účastníci protestu sa následne presunuli k pamätníku demokracie. Nahnevaní Thajčania hovorili o "politickej sabotáži".

K pozastaveniu Pitovho výkonu funkcie poslanca došlo na základe žiadosti volebnej komisie, vyplýva z tlačovej správy.

Pita je vyšetrovaný v súvislosti s obvineniami, že počas kandidatúry vlastnil akcie v mediálnej spoločnosti, čo je v Thajsku nezákonné. Predmetná mediálna spoločnosť podľa opozičného lídra už dlhšie neexistuje.

Pitova prodemokratická strana Vpred sa stala jasným víťazom v májových parlamentných voľbách. Kandidáta na premiéra by mohol teraz navrhnúť jej hlavný koaličný partner, strana Za Thajsko (Pchak pchüa Tchaj, PTP), ktorá skončila na druhom mieste, píše DPA.