Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Voľby do českej snemovne by jasne vyhralo hnutie ANO Andreja Babiša

Líder politického hnutia ANO Andrej Babiš. Foto: TASR/Michal Svítok

Pre hnutie ANO by takýto percentuálny zisk hlasov znamenal 76 kresiel v snemovni.

Praha 6. decembra (TASR) - Hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša, ktorý je v súčasnosti ministrom financií ČR, by jasne zvíťazilo v súčasnosti vo voľbách do českej poslaneckej snemovne. Vyplýva to z výsledkov novembrového prieskumu spoločnosti TNS-Aisa pre verejnoprávnu Českú televíziu.

Hnutie ANO by podporilo podľa nich 29 percent oslovených občanov, kým druhým sociálnym demokratom z ČSSD premiéra Bohuslava Sobotku by dalo aktuálne dôveru 19,5 percenta respondentov.

Už s výrazným odstupom by tretiu priečku obsadili českomoravskí komunisti z KSČM, ktorých by podporilo 9,5 percenta občanov, čo je o pol percenta viac ako by získala štvrtá TOP 09. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že Občianska demokratická strana (ODS)! by mohla rátať so ziskom ôsmich a ľudovci z KDU-ČSL siedmich percent hlasov.

Hranicu zvoliteľnosti by neprekročili a do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR by sa tak nedostali ani Okamurova Sloboda a priama demokracia (SPD), ani hnutie Úsvit, ktorých preferencie dosahujú aktuálne po štyri percentá hlasov. Ešte menej ľudí by podporilo Zelených (2,5 percenta) a Slobodných (2 percentá).

Pre hnutie ANO by takýto percentuálny zisk hlasov znamenal 76 kresiel v snemovni. ČSSD by získala 51 mandátov, KSČM 23, TOP 09 22, ODS 16 a KDU-ČSL by vyslala do poslaneckých lavíc 12 svojich nominantov.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1200 respondentov v dňoch 21.-27. novembra 2015.