Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Do predvolebnej kampane v Nemecku Rusko nezasiahlo, potvrdil Maassen

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obavy z možných pokusov ruskej strany ovplyvniť parlamentné voľby v Nemecku a realizovať akcie zavádzajúce voličov boli podľa Maassenových slov na základe skúseností z minulosti oprávnené.

Berlín 5. októbra (TASR) - Počas predvolebnej kampane, ktorá predchádzalo voľbám do Spolkového snemu (Bundestagu) v Berlíne z 24. septembra, nedošlo k rozsiahlemu informatickému útoku alebo dezinformačnej operácií na území spolkovej republiky.

Na verejnom hearingu na pôde Bundestagu v nemeckej metropole to dnes vyhlásil šéf Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen.

Obavy z možných pokusov ruskej strany ovplyvniť parlamentné voľby v Nemecku a realizovať akcie zavádzajúce voličov boli podľa Maassenových slov na základe skúseností z minulosti oprávnené, avšak nič podobné spolupracovníci ním riadenej vnútroštátnej rozviedky nezaznamenali.

Je možné, že zodpovední v Rusku po aktivitách počas kampaní pred prezidentskými voľbami v USA a Francúzsku považovali "politické náklady za priveľké" a vedome sa vyhli organizovanému ovplyvňovaniu hlasovania, odznelo na verejnom hearingu pred členmi parlamentného kontrolného grémia.