Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Prvý deň prezidentských volieb v ČR mal pokojný priebeh a vysokú účasť

Volič nesie obálku vo volebnej miestnosti v Prahe 5. Foto: TASR/Michal Svítok

Už do 17.00 h prišlo dnes do volebných miestností podľa odhadov volebných komisií v priemere viac ako 20 percent voličov.

Praha 11. januára (TASR) - Prvé priame voľby hlavy štátu v dejinách Českej republiky sa začali dnes o 14.00 h otvorením dovedna 14.904 volebných miestností po celej krajine. Informovali o tom české médiá.



Občania ČR mohli dnes voliť až do 22.00 h a v sobotu môžu odvoliť v čase od 8.00 do 14.00 h.

Výsledky volieb sa očakávajú v sobotu okolo 18.00 h.

Pokojný priebeh a vysoká účasť

Pokojný priebeh a mimoriadne vysoká účasť voličov charakterizujú prvý deň prvej priamej voľby prezidenta ČR. Vyplýva to z informácií českých médií.

Už necelých päť hodín po otvorení volebných miestností stačilo politickej elite krajiny a kompletnej deviatke prezidentských kandidátov, aby využili volebné právo. Ako deviata v rade tak učinila Zuzana Roithová.

Veľká väčšina kandidátov pri odchode z volebných miestností netajila, že hlasovala za seba, avšak neplatilo to o všetkých. Niektorí sa o svojom výbere nevyjadrili vôbec, Táňa Fischerová zasa prezradila, že vyberala z dvojice Jiří Dienstbier-Zuzana Roithová a nepriamo kritizovala kolegov, ktorí volili sami seba.

FOTOGALÉRIA: Prvé priamy prezidentské voľby v ČR




Už do 17.00 h prišlo do volebných miestností podľa odhadov volebných komisií v priemere viac ako 20 percent voličov. Predpokladá sa, že ak sa záujem nezníži, mohla by volebná účasť prevýšiť hranicu 60 percent.

Voľba Čechov v zahraničí

Podobne ako na Slovensku volia i českí občania v celkove viac ako stovke ďalších krajín, vrátane Afganistanu, kde využili volebné právo aj príslušníci českého armádneho kontingentu medzinárodných síl ISAF.

Česi hlasujú aj na 102 zastupiteľských úradoch ČR v zahraničí, od amerického kontinentu, kde sa voľby začali v predstihu, až po Austráliu či Áziu. Prvý deň volieb sa už skončil v najvzdialenejšej volebnej miestnosti v austrálskej Canberre. Hlasovali už aj niektorí vojaci v českej časti vojenskej základne Shank v Afganistane, informoval server novinky.cz.

České ambasády a konzuláty sú rozdelené do troch časových pásiem tak, aby sa v nich voľby skončili súčasne s voľbami v Česku, v sobotu o 14.00 h SEČ.

Okrem voľby aj miestne referendá

Spolu s voľbou nástupcu prezidenta Václava Klausa, ktorého si voliči vyberajú z deviatich kandidátov, hlasujú niekde aj v miestnych referendách. Napríklad v obci Bukov pri Žďáre nad Sázavou sa vyjadria ku geologickému prieskumu na Kravej hore, kde by malo vzniknúť úložisko jadrového odpadu, v Písku budú hlasovať o tom, kde vybudovať nový plavecký bazén a v Ledči nad Sázavou, či zrušiť alebo nezrušiť mestskú pamiatkovú zónu.




Najvyšší ústavní činitelia a viacerí kandidáti už volili

Najvyšší českí ústavní činitelia i viacerí prezidentskí kandidáti využili svoje volebné právo už v prvých dvoch hodinách historicky prvých priamych volieb hlavy štátu.

Už krátko po otvorení volebných miestností zamieril k urne predseda vlády ČR Petr Nečas, ktorý v súlade s očakávaním volil kandidáta svojej Občianskej demokratickej strany Přemysla Sobotku. Odchádzajúci prezident Václav Klaus ho v spoločnosti manželky a vnuka nasledoval po 15.00 h v pražskej štvrti Kobylisy.

"Svoje preferencie som už naznačoval skôr. Volil som niekoho, kto pre ČR už niečo urobil a kto má skúsenosť," cituje prezidenta ČR internetový server iDNES.cz, podľa ktorého tak hlava štátu naznačila, že podporila Miloša Zemana. S istotou to však povedať nemožno, dodáva iDNES.cz.

Jeden z favoritov prvých priamych volieb prezidenta ČR Miloš Zeman už využil svoje právo a hlasoval na Základnej škole na Brdičkovej v Prahe 5.

Ďalší z favorizovaných kandidátov Jan Fischer volil na základnej škole v pražskej štvrti Barrandov. Po hlasovaní povedal, že vôbec nie je zlý pocit voliť sám seba. "Asi ste nečakali, že budem voliť niekoho iného," poznamenal podľa servera novinky.cz expremiér, ktorého sprevádzali manželka Dana, syn Jan a vnuk Jakub.

Volebný akt majú už za sebou aj ďalší kandidáti - Jiří Dienstbier, Vladimír Franz a šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg. Ten musel za plentu vo volebnej miestnosti dvakrát. Po prvý raz sa mu zrejme zlepilo niekoľko volebných lístkov, takže sa vrátil k členkám komisie s tým, že mu jeden chýba. Napriek tomu, že nechýbal, dostal líder a kandidát TOP 09 novú obálku.