Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Voľby prezidenta sú ohrozené, Okamura sa ide sťažovať na Ústavný súd

Tomio Okamura Foto: tomio.cz

Okamura od začiatku pokladal svoje vyradenie za sprisahanie a kroky rezortu označil za protiústavné a nezákonné.

Praha 17. decembra (TASR) - Neúspešný kandidát na post českého prezidenta Tomio Okamura dnes na tlačovej konferencii uviedol, že sa obráti na Ústavný súd (ÚS) so sťažnosťou na rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu (NSS), ktorý ho vyradil z prezidentských volieb.

NSS neuznal jeho predchádzajúcu sťažnosť na prepočítanie podpisov na jeho petičných hárkoch, potrebných na zaregistrovanie uchádzača o úrad. Celé priame prezidentské voľby sa tak môžu výrazne skomplikovať, ÚS môže totiž voľby zastaviť. Správu priniesla česká spravodajská webová stránka Novinky.cz.

Okamura na tlačovej konferencii uviedol, že nemá inú možnosť než žiadať o spravodlivosť Ústavný súd. So znením sťažnosti má v úmysle verejnosť zoznámiť 28. decembra, na Ústavný súd ju podá 27. alebo 28. decembra.

V rovnakom čase podá ústavnú sťažnosť tiež Klára Samková, ktorá Okamuru aj právne zastupuje. Podľa Samkovej sa budú sťažnosti týkať tak vykonávacieho zákona, ako aj pasáže Ústavy zakotvujúcej priamu voľbu.

Podľa ministerstva vnútra, ktoré sčítalo podpisy jednotlivých prezidentských kandidátov na hárkoch, nenazbieral Okamura potrebných 50.000 hlasov. Tie síce odovzdal, ale pre vysoký počet neplatných hlasov klesol pod rozhodujúcu hranicu a z volieb bol vyradený.

Sudca NSS a predseda volebného senátu Vojtěch Šimíček napríklad uviedol, že u Okamuru "bola chybovosť taká, že celé hárky boli vymyslené, spísané jednou rukou".

V piatok 21. decembra chce Okamura oznámiť, ako bude proti Šimíčkovi postupovať, pretože sa cíti jeho výrokom poškodený. Uviedol, že údaje boli uvedené rovnakým písmom preto, že dobrovoľníci ich vypisovali za občanov, aby boli čitateľné, a ľudia potom pripojovali svoj podpis. Zdôraznil, že zákon neukladá povinnosť, aby ľudia pod petíciu vypisovali všetky údaje sami - dôležitý je podpis.

Okamura od začiatku pokladal svoje vyradenie za sprisahanie a kroky rezortu označil za protiústavné a nezákonné. Vnútro podľa Okamuru "urobilo maximom, aby vyradilo nepohodlných kandidátov z volieb".

NSS, ktorý jeho sťažnosť neuznal, podľa neho konal na popud politického zadania.

Okamura sa tiež ohradil proti médiám, ktoré podľa neho prekrúcajú fakty. Skritizoval napríklad rebríček organizácie Transparency International, podľa ktorého je financovanie jeho kampane zo všetkých kandidátov najmenej priehľadné.