Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V prvom kole prezidentských volieb by zvíťazil Zeman, ukázal prieskum

Český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

U voličov ANO, SPD a KSČM by prezidentské voľby vyhral už v prvom kole.

Praha 19. novembra (TASR) - Z deviatich kandidátov na českého prezidenta má najvyššiu podporu súčasná hlava štátu Miloš Zeman, ktorého by podľa prieskumu uskutočneného pre Českú televíziu (ČT) volilo 41 percent respondentov. U voličov ANO, SPD a KSČM by prezidentské voľby vyhral už v prvom kole, napísala v nedeľu na svojej internetovej stránke spravodajská televízia ČT24.

Na druhom mieste skončil bývalý predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš, ktorého by volilo 30 percent opýtaných, pričom jeho volebný potenciál je ešte o desať percent vyšší.

"Miloš Zeman zbiera hlasy prevažne medzi staršími voličmi, najmä vo veku nad 60 rokov. Podporujú ho aj voliči z vidieka či z menších miest a skôr s nižším vzdelaním. V tomto ohľade je Jiří Drahoš v podstate presným protipólom," uviedol analytik agentúry Kantar TNS Pavel Ranocha.

Na treťom mieste skončil v prieskume textár, producent a podnikateľ Michal Horáček, ktorého podporilo 16,5 percenta opýtaných. Jeho volebný potenciál sa ale blíži 30 percentám. Bývalý český premiér Mirek Topolánek by vo volebnom modeli získal podporu 4,5 percenta ľudí a jeho volebný potenciál sa blíži k desiatim percentám. Prieskum vykonali agentúry Kantar TNS a Median v dňoch 11.-15. novembra. Zúčastnilo sa ho 1500 respondentov, z ktorých by do volebného modelu vstúpilo takmer 800 ľudí. Štatistická chyba sa pohybuje v rozpätí 0,5-3,7 percentuálneho bodu.

Voľbu prezidenta vyhlásil predseda českého Senátu na 12.-13. januára 2018.