Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Voľby somálskeho prezidenta sa budú konať 28. decembra

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dohodu o tom vo štvrtok uzavreli politickí lídri krajiny.

Mogadišo 9. decembra (TASR) - Prezidentské voľby v Somálsku sa uskutočnia 28. decembra. Dohodu o tom vo štvrtok uzavreli politickí lídri krajiny.

Súčasťou dohody je aj to, že sa 22. decembra uskutočnia voľby predsedu parlamentu, ktorého poslanci o šesť dní neskôr zvolia novú hlavu štátu. O zložení parlamentu rozhodlo pred časom 14.000 voliteľov. Opozícia a časť miestnych klanov podriaďujúcich sa federálnej vláde spochybňujú legitimitu nového parlamentu. Tieto spory boli aj príčinou, prečo sa dátum prezidentských volieb podarilo stanoviť až na štvrtý pokus. Táto situácia vyvolávala veľké znepokojenie medzinárodného spoločenstva, ktoré opakovanie vyjadrovalo záujem, aby sa voľby somálskeho prezidenta uskutočnili ešte tento rok.

Somálska republika prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu Somálska federálnu vládu, ktorá ovláda metropolu Mogadišo a viacero okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov alebo klanov či radikálnych islamistických hnutí.

Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine. Terčom útoku somálskych islamistov boli i susedné krajiny.