Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident stále nezablahoželal Bidenovi

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, archívne foto. Foto: TASR/AP

Biden s výrazným náskokom zvíťazil, pokiaľ ide o počet voliteľov aj počet odovzdaných hlasov voličov. Akákoľvek námietka voči výsledkom musí byť vyriešená do 8. decembra.

Rio de Janeiro 30. novembra (TASR) - Brazílsky pravicový prezident Jair Bolsonaro si "ešte chvíľu" počká, aby uznal demokrata Joea Bidena za víťaza prezidentských volieb v USA. Naznačil pritom, že počas amerických volieb došlo k podvodom, informovala v nedeľu agentúra Reuters.

Bolsonaro, ktorý o sebe tvrdí, že je blízkym priateľom amerického prezidenta Donalda Trumpa, je jedným z mála popredných svetových lídrov, ktorí dosiaľ Bidenovi nezagratulovali k víťazstvu v prezidentských voľbách z 3. novembra.

"Mám zdroje, ktoré hovoria, že došlo k mnohým podvodom. Či to stačilo na zmenu výsledku, neviem,"
vyhlásil v nedeľu brazílsky prezident po tom, ako odovzdal hlas v komunálnych voľbách v Riu de Janeiro. Svoje tvrdenie o podvodoch však nepodložil žiadnymi dôkazmi. Bidenovi zatiaľ nezablahoželal ani ľavicový mexický prezident.

O volebných podvodoch a manipuláciách počas prezidentských volieb v USA opakovane bez dôkazov hovorí aj samotný Donald Trump, ktorý dlho odmietal uznať Bidena za novozvoleného prezidenta. Pokúsil sa spochybniť Bidenovo víťazstvo v celkovo šiestich amerických štátoch, v piatich už jeho snahy stroskotali.

Biden s výrazným náskokom zvíťazil, pokiaľ ide o počet voliteľov aj počet odovzdaných hlasov voličov. Akákoľvek námietka voči výsledkom musí byť vyriešená do 8. decembra. Následne sa 14. decembra zíde Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie.