Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Voľby v Mjanmbarsku nebudú slobodné ani spravodlivé, tvrdí Su Ťij

Opozičná líderka Aun Schan Su Ťij Foto: TASR

Napriek nedostatkom Su Ťij uviedla, že strana je odhodlaná kandidovať, keďže ju ľudia podporujú.

Rangún 30. marca (TASR) - Líderka demokratickej opozície v Mjanmarsku Aun Schan Su Ťij dnes vyhlásila, že víkendové voľby nebudú "skutočne slobodné, ani spravodlivé" vzhľadom na rozsiahle protiprávnosti. Zároveň uviedla, že v záujme krajiny bude napriek tomu kandidovať do parlamentu.

Opoziční kandidáti sú podľa nej terčom zastrašovania a útokov, ktoré obmedzovalo ich kampaň pre doplňovacie voľby. Nedeľňajšie hlasovanie je považované za kľúčovú skúšku záväzkov mjanmarského vedenia k demokratickým reformám.

Protiprávnosti podľa nositeľky Nobelovej ceny presahujú to, "čo je prijateľné pre demokratické voľby". Uviedla to dva dni pred hlasovaním, ktoré pozorne sleduje medzinárodné spoločenstvo.

Konštatovala, že došlo k pokusom zraniť kandidátov jej opozičnej Národnej ligy za demokraciu, v jednom prípade musel byť člen straníckej ochranky hospitalizovaný.

Došlo k mnohým prípadom zastrašovania, ako aj poškodzovania straníckych volebných plagátov. Z niektorých týchto činov obvinila "ľudí v oficiálnych pozíciách".

Napriek nedostatkom Su Ťij uviedla, že strana je odhodlaná kandidovať, keďže ju ľudia podporujú.

V doplňovacích voľbách pôjde o obsadenie 45 poslaneckých kresiel zo 664-členného parlamentu, uvoľnených politikmi, ktorí pred rokom prevzali vládne posty.