Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Voľby v Nemecku: AfD zvíťazila v Durínsku a Sasku

Člen AfD sedí zas stolom svojej volebnej strany v Berlíne, v nedeľu 26. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Druhé miesto v tejto lokalite obsadili sociálni demokrati z SPD.

Erfurt/Drážďany 27. septembra (TASR) - Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) skončila v nedeľňajších parlamentných voľbách prvá v spolkových krajinách Durínsko a Sasko. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Strana, ktorú sleduje vnútroštátna spravodajská služba vzhľadom na pravicovoextrémistické tendencie, dostala v Durínsku 24 percent a v Sasku 24,6 percenta hlasov. Okrem toho získala 17 priamych mandátov v Spolkovom sneme (Bundestag) v týchto dvoch spolkových krajinách, ako aj v susediacom Sasku-Anhaltsku.
Na snímke najvyšší kandidát Afd Tino Chrupalla sa rozpráva so svojimi priaznivcami a sleduje prvé prognózy výsledku volieb na strane Alternatíva pre Nemecko, AfD, počas volebného podujatie v Berlíne, nedeľa 26. septembra 2021.
Foto: TASR/AP

V Sasku i Durínsku obsadili druhé miesto sociálni demokrati z SPD (19,3, resp. 23,4 percenta hlasov) a tretie konzervatívci z CDU (17,2 a 16,9 percenta).

Na spolkovej úrovni AfD podľa povolebných prognóz nemeckých médií získala približne 10,5 percenta, čo je pokles o dva body oproti voľbám z roku 2017, po ktorých sa prvý raz dostala do nemeckého parlamentu. V Bundestagu bola dosiaľ treťou najsilnejšou stranou.