Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Voľby v Turkménsku vyhral staronový prezident G. Berdymuchamedov

Turkménsky prezident Gurbanguly Berdymuchamedov. Foto: TASR/AP

Svoje hlasy mu vo voľbách odovzdalo 97,69 percenta voličov.

Ašchabad 13. februára (TASR) - Prezidentom Turkménska sa opäť stal úradujúci prezident Gurbanguly Berdymuchamedov. Svoje hlasy mu vo voľbách odovzdalo 97,69 percenta voličov. Berdymuchamedov bude najvyšší úrad zastávať tretie funkčné obdobie.

Ústredná volebná komisia dnes okrem zverejnenia týchto zatiaľ neoficiálnych, ale úplných výsledkov informovala, že na nedeľných prezidentských voľbách sa zúčastnilo 97,27 percenta oprávnených voličov.

O post prezidenta mali okrem Berdymuchamedova záujem ešte ďalší ôsmi kandidáti.

Prezidentské voľby v Turkménsku sa konali v nedeľu. V súlade s novou ústavou krajiny, schválenou 14. septembra 2016, je nový prezident zvolený na sedem rokov. Berdymuchamedov doteraz zastával najvyššiu funkciu dve po sebe idúce päťročné funkčné obdobia.

Berdymuchamedov je dominantnou postavou na politickej scéne stredoázijského postsovietskeho Turkménska od roku 2006, keď sa ujal moci po smrti svojho predchodcu Saparmurata Nijazova.

Zmenou ústavy sa okrem predĺženia prezidentského obdobia z piatich na sedem rokov zrušila horná veková hranica pre potenciálnych uchádzačov o úrad prezidenta, ktorou bolo doteraz 70 rokov. V prípade 59-ročného Berdymuchamedova to znamená, že prezidentom môže byť doživotne.