Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Voľby v Ugande sprevádza strach z násilností

Ugandský prezident Yoweri Museveni Foto: TASR/AP

Voľbám predchádzali dočasné zatknutia hlavných opozičných kandidátov a zásahy voči médiám. Pri zrážkach demonštrantov s políciou, ku ktorým došlo v pondelok, bol zabitý jeden človek.

Kampala 18. februára (TASR) - Voliči vo východoafrickom štáte Uganda začali dnes hlasovať v prezidentských a parlamentných voľbách, od ktorých sa očakáva, že predĺžia 30-ročnú vládu prezidenta Yoweriho Museveniho. Hlasovanie sprevádza strach z politických násilností, informovala tlačová agentúra DPA.

Sedemdesiatjedenročný Museveni sa chopil moci v roku 1986, rok po vojenskom puči, a od roku 1996 vyhral štvoro volieb. Zo siedmich opozičných kandidátov ho v skutočnosti môžu ohroziť iba dvaja.

Jedným z nich je Kizza Besigye (59), bývalý Museveniho lekár a bývalý vojenský plukovník, ktorý už prehral troje prezidentské voľby. Mnohí Uganďania však považujú tohto populistu s ostrým jazykom za dôveryhodnejšieho opozičného kandidáta ako Museveniho dlhoročného spojenca Amamu Mbabaziho (67), ktorý kvôli prezidentských ambíciám prišiel v roku 2014 o kreslo premiéra.

Voľbám predchádzali dočasné zatknutia hlavných opozičných kandidátov a zásahy voči médiám. Pri zrážkach demonštrantov s políciou, ku ktorým došlo v pondelok po krátkom zadržaní Besigyeho, bol zabitý jeden človek.

Spojené štáty vyjadrili "hlboké obavy", že "takéto obmedzovanie verejných zhromaždení.... vyostrí napätie v už aj tak horúcom volebnom prostredí", informoval hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner.

V stredu zabil v Ugande výbuch dieťa, polícia to však označila za nehodu. Domnieva sa, že granát zostal na ihrisku ešte z čias, keď v tejto krajine pôsobili militantné skupiny.

Ochrancovia ľudských práv vyjadrili obavy zo skupín vyzbrojených palicami a mačetami, ktoré pripomínajú milície a podporujú konkrétne strany a politikov.

Hovorcu Museveniho Hnutia národného odporu vyzval "Uganďanov, aby uplatnili svoje demokratické právo mierumilovne".

Musevenimu sú v Ugande pripisované zásluhy za politickú stabilitu a približne sedempercentný hospodársky rast v 90. rokoch a prvých rokoch 21. storočia. Odvtedy však rast klesol podľa Svetovej banky na necelých päť percent a takmer 20 percent z 38-miliónovej populácie stále žije v chudobe. Jednou z tém predvolebnej kampane bola nezamestnanosť mládeže, ktorá podľa odhadov môže dosahovať až 70 percent.

Predvolebné prieskumy naznačili, že by Museveni už v prvom kole prezidentských volieb mohol získať vyše polovice hlasov a druhé kolo by tak nebolo potrebné. Predchádzajúce voľby poznačili obvinenia z falšovania a panujú obavy, že očakávané víťazstvo prezidenta môže vyvolať násilnosti.

Výsledky hlasovania by mali zverejniť do 48 hodín.