Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Komisia v KDR anulovala výsledky volieb v niektorých obvodoch

Konžský prezident Félix Tshisekedi odovzdal svoj hlas vo volebnej miestnosti Kitambo Saint George v Kinshase v Konžskej demokratickej republike, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Volebná komisia zverejnila zatiaľ len výsledky prezidentských volieb: ich víťazom sa stal súčasný prezident Félix Tshisekedi, ktorého volilo 73 percent voličov.

Kinshasa 6. januára (TASR) - Volebná komisia Konžskej demokratickej republiky (KDR) v piatok oznámila, že v niektorých volebných obvodoch anulovala výsledky nedávnych volieb. Ako dôvod uviedla podvody pri hlasovaní, vandalizmus, zastrašovanie voličov a nezákonnú manipuláciu s hlasovacími zariadeniami.

Anulovanie výsledkov hlasovania sa týka aj viacerých významných politických osobností vrátane troch vládnych ministrov a štyroch guvernérov provincií, doplnila vo svojej sobotňajšej správe agentúra AFP.

Volebná komisia zverejnila zatiaľ len výsledky prezidentských volieb: ich víťazom sa stal súčasný prezident Félix Tshisekedi, ktorého volilo 73 percent voličov. Tieto predbežné výsledky by ešte mal tento mesiac potvrdiť ústavný súd.

Poprední konžskí opoziční politici však výsledok volieb odmietli, pričom sa odvolali na nezrovnalosti a prieťahy pri hlasovaní a vyzvali na jeho opakovanie.

Na početné prípady nezrovnalostí pri voľbách upozorňovali aj zástupcovia cirkví pôsobiacich v KDR, ktorí žiadali prešetrenie týchto podozrení. Ich snaha vyhlásiť voľby za sfalšované však nebola korunovaná úspechom.

Voľby, v ktorých sa rozhodovalo o prezidentovi, zákonodarcoch národných a provinčných zhromaždení i miestnych zastupiteľstiev, sa v KDR konali 20. decembra. Hlasovanie však bolo poznačené byrokratickým chaosom a prieťahmi, čo volebnú komisiu prinútilo predĺžiť hlasovanie o jeden deň. Nemenovaní pozorovatelia však podľa AFP poznamenali, že v niektorých odľahlých oblastiach sa hlasovalo až do 27. decembra.

Napriek bohatým prírodným zdrojom je Konžská demokratická republika jednou z najchudobnejších krajín sveta — pod hranicou chudoby žijú dve tretiny jej obyvateľov. Na východe KDR už desaťročia pôsobia ozbrojené povstalecké skupiny.