Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Puigdemont: Po voľbách v Katalánsku nastane nová éra

Na snímke Carles Puigdemont Foto: TASR/AP

Hlasovanie sprevádzala rekordne vysoká, až 82-percentná účasť voličov.

Brusel 22. decembra (TASR) - Zosadený katalánsky líder Carles Puigdemont je pripravený stretnúť sa so španielskym premiérom Marianom Rajoyom kdekoľvek v Európskej únii okrem Španielska. Tam naňho čaká zatykač, píše agentúra AP.

V piatkovom vyhlásení zosadený separatistický líder, ktorý je v Bruseli a vyhýba sa tam španielskej spravodlivosti, na margo výsledkov štvrtkových regionálnych volieb vyhlásil, že pre Katalánsko "sa začína nová éra".

Rajoy odmietol dialóg so separatistami, pokým nesľúbia, že budú svoje politické ciele presadzovať v rámci hraníc španielskej ústavy, ktorá zakazuje jednostranné odtrhnutie sa niektorého zo 17 autonómnych regiónov tejto krajiny.

Puigdemont by sa chcel vrátiť do Katalánska a znovu sa stať vodcom regiónu. Ako jeden zo separatistických kandidátov, ktorý získal najviac hlasov, by mohol znovu nastúpiť na svoj niekdajší post. V závislosti od toho, ako budú prebiehať rokovania s ostanými stranami, by tak mohol byť na čele novej koalície na podporu nezávislosti.

Ealham: Riešiť katalánsky problém momentálne nie je v záujme Madridu



Po štvrtkových predčasných voľbách do katalánskeho regionálneho parlamentu sa toho v Španielsku veľa nezmení. Madrid momentálne nemá záujem riešiť katalánsky problém. V piatkovom rozhovore pre TASR to uviedol Chris Ealham, politológ z univerzity Saint Louis v Madride.

"(Carles) Puigdemont (zosadený katalánsky premiér) stratil v parlamente niekoľko kresiel, ale veľa sa toho nezmenilo. Deprimujúce z hľadiska sociálnej spravodlivosti však je to, že obe strany, ktoré vo štvrtkových voľbách získali najviac hlasov, presadzujú neoliberálnu hospodársku politiku," objasnil Ealham.

Odborník na politickú históriu Španielska a Európy si nemyslí, že by výsledky volieb mohli viesť k riešeniu napätej situácie v krajine.

"Madridská vláda podľa mňa nemá záujem situáciu vyriešiť, pretože jej vďaka tomuto konfliktu rastie popularita po celej krajine," povedal a dodal, že schopnosti tejto vlády v oblasti riešenia sporov sú "úbohé". "Veď sa len pozrite, ako odignorovala baskický mierový proces," spresnil.

"Je zrejmé, že iba dialóg by v tomto prípade znamenal istý krok vpred. Rajoy si však svojich podporovateľov nemôže dovoliť rozhnevať," uviedol politológ na margo možného hľadania kompromisov pri riešení tzv. katalánskej krízy.

Októbrové represie madridskej vlády Ealham nehodnotí pozitívne. To, aké dôsledky budú mať na mladých Kataláncov, sa podľa neho ukáže až časom.

"Je veľa takých, ktorí síce referendum o nezávislosti Katalánska nepodporovali, ale boli zhrození brutálnym zásahom Rajoyovej vlády. Avšak tí, ktorí si myslia, že Rajoy tým chcel podráždiť protišpanielske nálady v Katalánsku, sa mýlia," dodal Ealham.

Španielsky súd bude vyšetrovať ďalších šiestich katalánskych politikov



Španielsky sudca Najvyššieho súdu Pablo Llarena, poverený prípadom októbrového referenda o nezávislosti Katalánska, v piatok rozšíril vyšetrovanie o ďalších šiestich separatistických politikov, píše agentúra AP.

Medzi týmito politikmi sú aj bývalý katalánsky premiér Artur Mas a generálna tajomníčka Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) Marta Roviraová, uviedla agentúra AP.

Tento krok podľa AP ešte viac skomplikuje politickú budúcnosť tohto španielskeho regiónu, pretože Roviraová bola na základe výsledkov štvrtkových parlamentných volieb zvolená za poslaknyňu katalánskeho parlamentu a ERC bola druhá najúspešnejšia spomedzi secesionistických strán, ktoré získali väčšinu.

Osem zo separatistických politikov, ktorí boli vo štvrtok zvolení do zákonodarného zboru, je v súčasnosti buď vo väzení, alebo sa skrýva pred španielskymi orgánmi v Bruseli. Medzi nimi sú zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont a vicepremiér Oriol Junqueras.

Rajoy je pripravený na dialóg s Katalánskom



Španielsky premiér Mariano Rajoy vyjadril v piatok pripravenosť na dialóg s novou katalánskou vládou, ak jej predstavitelia budú dodržiavať španielsku ústavu. S osobou, s ktorou chce rokovať, je víťaz volieb, a tou je volebná líderka katalánskej odnože liberálnej strany Občania Inés Arrimadasová, uviedla agentúra Catalan News.

Rajoy podľa Catalan News na úvod svojej tlačovej konferencie v Madride zablahoželal Arrimadasovej k úspechu jej strany vo voľbách. Poznamenal tiež, že počas dňa už hovoril aj s predsedom Občanov Albertom Riverom.

Rajoy tiež vyhlásil, že po štvrtkových voľbách do katalánskeho regionálneho parlamentu očakáva novú éru vzťahov založenú na dialógu.

Voľby svojimi výsledkami potvrdili rozkol v katalánskej spoločnosti na odporcov a prívržencov nezávislosti. Výsledok volieb, v ktorých najviac hlasov získala liberálna strana Občania a väčšinu v parlamente zasa secesionistické strany, podľa Rajoya svedčí o rozmanitosti názorov v Katalánsku, čo novú vládu podľa neho prinúti dodržiavať zákon.

Agentúra Catalan News v tejto súvislosti poznamenala, že Rajoy na tlačovej konferencii odignoroval výzvu na dialóg, ktorú mu z Bruselu dve hodiny predtým adresoval zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont. Ten chce s Rajoyom v niektorej z krajín Európskej únie okrem Španielska, keďže tam mu hrozí trestné stíhanie za vzburu.

Agentúra AP konštatovala, že Puigdemont by sa chcel vrátiť do Katalánska a znovu sa stať vodcom regiónu. Ako jeden zo separatistických kandidátov, ktorý získal najviac hlasov, by mohol znovu nastúpiť na svoj niekdajší post predsedu regionálnej správy v autonómnom spoločenstve Katalánska (Generalitat de Catalunya).

Predchádzajúca katalánska vláda vypísala referendum o nezávislosti, ktoré španielske súdy vyhlásili za protiústavné. Po tom, ako katalánsky parlament koncom októbra jednostranne vyhlásil nezávislosť, Rajoyova vláda aktivovala článok 155 španielskej ústavy a prevzala nad Katalánskom kontrolu. Súčasťou opatrení Madridu bolo aj vypísanie predčasných volieb do katalánskeho parlamentu a odvolanie regionálnej vlády.

Vplyvná katalánska politička Marta Roviraová v piatok vyhlásila, že španielska vláda by mala akceptovať výsledky volieb, na základe ktorých proseparatistické strany získali v katalánskom parlamente väčšinu.

Roviraová vo voľbách kandidovala za Republikánsku ľavicu Katalánska (ERC), ktorá bola vo štvrtkovom hlasovaní druhá najúspešnejšia spomedzi secesionistických strán.

Podľa Roviraovej "vo voľbách opäť vyhrala katalánska republika" a španielsky premiér Mariano Rajoy musí pristúpiť na dialóg s premiérom Puigdemontom a vicepremiérom Oriolom Junquerasom, ktorý je síce naďalej vo väzení, ale vo voľbách kandidoval za ERC.

Roviraová sa podľa AP nevyjadrila, či by ERC podporila Puigdemonta, ktorého strana Spoločne pre Katalánsko (JxCat) vyšla z volieb ako najúspešnejšia spomedzi strán presadzujúcich nezávislosť regiónu od Španielska.

Katalánska politička však jednoznačne vyhlásila, že Rajoy musí "skoncovať s týmto nespravodlivým exilom (v prípade Puigdemonta) a väzením (v prípade Junquerasa)".

MÉDIÁ: Víťazstvo promadridskej strany Občania má trpkú príchuť



Výsledky volieb v Katalánsku odhalili širokú priepasť medzi stúpencami a odporcami vyhlásenia nezávislosti tohto španielskeho regiónu a nepriniesli do jeho budúcnosti veľa svetla, všíma si agentúra AP.

Aktualizované výsledky, ktoré na svojej webovej stránke v piatok zverejnil týždenník Politico, potvrdili, že sa prívrženci jednotného Španielska, promadridská strana Občania (Ciutadans), stali najsilnejšou stranou v predčasných voľbách. Získali 37 kresiel v 135-člennom parlamente.

Ich víťazstvo má však podľa AP trpkú príchuť, pretože na druhom a treťom mieste sa umiestnili separatistické frakcie (obe s viac ako 30 kreslami), ktoré sú teda skutočnými víťazmi.

Strana zosadeného premiéra Carlesa Puigdemonta - Spoločne pre Katalánsko (JxCat), Republikánska ľavica Katalánska (ERC) spolu s ďalšou menšou secesionistickou stranou ovládli regionálny parlament v Barcelone. Parlamentná väčšina im teda umožní rokovať o vytvorení vlády. Avšak ich minulosť naznačuje, že to nebude jednoduché.

Hlasovanie sprevádzala rekordne vysoká, až 82-percentná účasť voličov.



Na čele Katalánska, bohatého regiónu na severovýchode krajiny, s osobitnou kultúrou a jazykom, stál donedávna so svojou vládou premiér Carles Puigdemont, ktorý 1. októbra zorganizoval referendum a inicioval proces odtrhnutia sa od Španielska. Tento krok však následne vyvolal ústavnú krízu.

Konzervatívnu vládu španielskeho premiéra Mariana Rajoya to viedlo k rozpusteniu regionálneho parlamentu v Barcelone, nastoleniu kontroly zo strany Madridu a vypísaniu nových regionálnych volieb. Puigdemont a jeho štyria ministri utiekli do Bruselu, niekoľko ďalších členov jeho kabinetu bolo zatknutých.

Víťazstvo v Katalánsku oslavujú stúpenci aj odporcovia nezávislosti



V katalánskej metropole Barcelona oslavovali v noci na piatok stúpenci i odporcovia vyhlásenia nezávislosti tohto španielskeho regiónu. Informovala o tom televízia Sky News.

Separatistické strany sa tešili z toho, že sa im v štvrtkových predčasných voľbách podarilo opätovne získať tesnú väčšinu kresiel v regionálnom parlamente. Prívrženci jednotného Španielska zase oslavovali to, že sa najsilnejšou stranou stalo promadridské zoskupenie Občania (Ciutadans).

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont vystúpil s deklaráciou víťazstva v Bruseli. Výsledky štvrtkových volieb podľa neho dokazujú, že tvrdé riešenie katalánskej krízy, ktoré uplatňoval španielsky premiér Mariano Rajoy, nefunguje.

"Španielsky štát bol porazený. Mariano Rajoy dostal od Katalánska zaucho," vyhlásil triumfujúci Puigdemont, ktorého citovala agentúra AP. Neuviedol však, či sa mieni vrátiť z Bruselu naspäť do Španielska, kde mu hrozí zatknutie.

Podobne sebavedomo sa však vyjadrovala aj Inés Arrimadasová, hlavná predstaviteľka promadridskej strany Občania v Katalánsku. Občania získali v štvrtkových voľbách spomedzi strán najviac, až 25 percent hlasov, čím si zaistili 37 kresiel v 135-člennom regionálnom parlamente.

"Sily agitujúce za oddelenie už nikdy nebudú môcť znova tvrdiť, že hovoria v mene celého Katalánska. Budeme pokračovať v boji za pokojnú koexistenciu, zdravý rozum a za Katalánsko pre všetkých Kataláncov,"
vyhlásila v reakcii na výsledky volieb Arrimadasová.

Podľa takmer úplných výsledkov, po zrátaní vyše 99 percent hlasov, však bude mať tesnú väčšinu v regionálnom parlamente v Barcelone trojica separatistických strán, ktorú dovedna podporilo zhruba 48 percent, teda menej než polovica katalánskych voličov. Puigdemontova kandidátka Spoločne pre Katalánsko (JxCat) obsadí 34 kresiel, Republikánska ľavica Katalánska (ERC) 32 kresiel a Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) štyri kreslá.

Celkovo to predstavuje 70 mandátov: to je síce o dve kreslá viac, než je najtesnejšia väčšina, ale o dve menej ako v predchádzajúcom parlamente.

Ľudová strana (PP) španielskeho premiéra Rajoya bude mať v novom barcelonskom parlamente len troch poslancov.

Podľa pozorovateľov štvrtkové voľby neprispejú k riešeniu krízy v Katalánsku. "Nezávislosť zvíťazila podobným spôsobom ako v roku 2015: na počet kresiel, ale nie na počet hlasov (z celkového počtu voličov)," zanalyzoval Andrew Dowling, odborník na dejiny Katalánska z univerzity v Cardiffe.

Pretrvávajúce rozštiepenie katalánskych politických síl môže skomplikovať aj zostavovanie novej regionálnej vlády. Podľa agentúry AP nie je totiž zatiaľ jasné, ktorý z táborov bude nový kabinet zostavovať. Náročné bude zrejme aj formovanie vládnej koalície.