Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Voličov neovplyvnila aktivita Sarkozyho po vraždách v Toulouse

Foto: TASR/AP

Vyplýva to z posledných prieskumov verejnej mienky, informovala dnes tlačová agentúra DPA. Štyri prieskumy zverejnené od zabitia Mohameda Meraha pri prestrelke s políciou 22.

Paríž 28. marca (TASR) - Útoky moslimského strelca v južnom Francúzsku a dramatická policajná akcia, ktorá sa minulý týždeň skončila jeho smrťou, len málo ovplyvnili zámery voličov pred prezidentskými voľbami v krajine. Vyplýva to z posledných prieskumov verejnej mienky, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Štyri prieskumy zverejnené od zabitia Mohameda Meraha pri prestrelke s políciou 22. marca naznačujú, že kandidát socialistov Francois Hollande je stále favoritom a pravdepodobne porazí prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Podľa najnovšieho prieskumu OpinionWay-Fiducial, ktorého výsledky dnes publikovali noviny Le Figaro, by Sarkozy tesne zvíťazil nad Hollandom v prvom kole volieb (22. apríla), a to pomerom hlasov 28 k 27 percentám. V druhom kole (6. mája) by však Hollande jasne porazil Sarkozyho, keď by získal 54 percent hlasov v porovnaní so 46 percentami pre doterajšieho konzervatívneho prezidenta.

Podobný obraz načrtli tri ďalšie prieskumy z posledných dní, konštatovala DPA. Všetky okrem jedného, podľa ktorého by Hollande mohol tesne zvíťaziť aj v prvom kole, predpovedajú náskok Sarkozyho o jedno percento v prvom kole, avšak víťazstvo jeho socialistického vyzývateľa v druhom kole.

Vo väčšine prieskumov je na treťom mieste krajne pravicová politička Marine Le Penová, štvrtú priečku striedavo obsadzujú krajne ľavicový kandidát Jean-Luc Mélenchon, ktorého podpora sa v uplynulých týždňoch zvyšovala, a centristický politik Francois Bayrou.

Noviny Le Figaro, ktoré podporujú opätovné zvolenie Sarkozyho, pripustili, že útoky Meraha, ktorý zabil sedem ľudí, zreteľnejšie neovplyvnili voličské preferencie.

Sarkozy sa po kríze snaží zamerať predvolebnú pozornosť namiesto ekonomiky na bezpečnosť a imigráciu, keďže v týchto oblastiach má silnejšiu pozíciu než Hollande. Podľa prieskumov však Francúzov zaujíma najviac to, ako plánujú kandidáti riešiť nezamestnanosť či kúpnu silu.