Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Arizone obvinili osoby podozrivé z pokusu o falšovanie vo voľbách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obvinení republikánski volitelia údajne 14. decembra 2020 podpísali zápisnice, v ktorých sa nesprávne uvádza, že právoplatným víťazom prezidentských volieb v štáte Arizona je Trump.

Phoenix 25. apríla (TASR) - Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Ako v noci na štvrtok spresnila agentúra AP, medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

Medzi obvinenými sú bývalý personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows, právnici Rudy Giuliani, Jenna Ellisová, John Eastman a Christina Bobbová, hlavný poradca Trumpovho tímu Boris Epshteyn a jeho exporadca Mike Roman. Vyšetrovatelia ich obvinili z toho, že údajne napomáhali neúspešnej stratégii presunúť hlasy voličov Trumpovi namiesto Bidena.

Obvinení republikánski volitelia údajne 14. decembra 2020 podpísali zápisnice, v ktorých sa nesprávne uvádza, že právoplatným víťazom prezidentských volieb v štáte Arizona je Trump.

Samotný Trump nebol obvinený, no v obžalobe je označený za neobvineného spolusprisahanca.

"V Arizone a Spojených štátoch si ľudia 3. novembra 2020 zvolili Josepha Bidena za prezidenta," konštatuje sa v obžalobe. "Obžalovaní a neobvinení spolukonšpirátori, ktorí neboli ochotní akceptovať túto skutočnosť, plánovali zabrániť zákonnému odovzdaniu prezidentského úradu", aby udržali Trumpa v úrade "proti vôli voličov Arizony", píše sa ďalšej v texte obžaloby, podľa ktorej voliči v Arizone tak prišli o právo voliť i o spravodlivé sčítanie hlasov.

Advokáti viacerých obvinených označili obžalobu za politicky motivovanú.

Arizona sa stala v poradí štvrtým štátom americkej Únie, ktorý v kauze prezidentských volieb 2020 vzniesol obvinenia proti voliteľom, uviedla agentúra AP.