Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Volker Kauder zostáva na čele frakcie CDU/CSU, ale s menšou podporou

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej stranícki kolegovia zľava Volker Kauder a Guenther Oettinger. Foto: TASR/AP

Podporilo ho len 77,3 percenta prítomných poslancov Kresťanskodemokratickej a Kresťanskosociálnej únie, čo je výrazne menej, ako 93,8 percenta po voľbách v roku 2013.

Berlín 26. septembra (TASR) - Za staronového predsedu parlamentnej frakcie strán únie CDU/CSU zvolilo dnes 246 jej členov Volkera Kaudera.

Kauder, ktorý je v tejto funkcii od roku 2005 a je považovaný za blízkeho spolupracovníka kancelárky Angely Merkelovej, však dosiahol mimoriadne slabý výsledok. Podporilo ho len 77,3 percenta prítomných poslancov Kresťanskodemokratickej a Kresťanskosociálnej únie, čo je výrazne menej, ako 93,8 percenta po voľbách v roku 2013, informovali nemecké médiá s odvolaním sa na účastníkov ustanovujúceho zasadania frakcie.

Skupinu poslancov CSU v rámci frakcie CDU/CSU povedie doterajší spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt, ktorý dnes odmietol, že by sa v strane aktuálne viedla diskusia o zmene na jej čele.

Jeho stranícky kolega, bavorský krajinský minister financií Markus Söder, ktorého niektorí predstavitelia CSU označujú za možného nástupcu predsedu Horsta Seehofera, sa však nechal počuť, že nový začiatok si nevie predstaviť bez personálnych zmien. Poslankyňa bavorského krajinského parlamentu Petra Guttenbergerová pre stredajšie vydanie regionálneho denníka Nürnberger Nachrichten vyhlásila, že Seehoferova stratégia nebola úspešná a dodala, že Söder je tým, kto niečo presadí.