Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Volodymyr Zelenskyj vyzval na ďalšie medzinárodné sankcie voči Rusku

Volodymyr Zelenskyj, archívne foto. Foto: FOTO TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu dekrét, ktorý uľahčí ľuďom žijúcim na separatistických územiach východnej Ukrajiny získať ruský pas.

Kyjev 24. apríla (TASR) - Novozvolený ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu na ďalšie medzinárodné sankcie voči Rusku po tom, čo šéf Kremľa Vladimir Putin dekrétom uľahčil ľuďom žijúcim na separatistických územiach východnej Ukrajiny získať ruské pasy.

Kyjev sa "spolieha na zvýšený diplomatický a sankčný tlak na Ruskú federáciu... Ruská federácia uznala svoju zodpovednosť ako okupačného štátu", uviedlo vo vyhlásení Zelenského tlačové oddelenie, z ktorého citovala agentúra AFP.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina sa k situácii vyjadril aj dosluhujúci ukrajinský prezident Petro Porošenko: "Ilegálne vydávanie pasov Ruskej federácie podľa takzvaného juhoosetského a podnesterského scenára je pokusom o ospravedlnenie a legitimizáciu ruskej vojenskej prítomnosti na okupovanom území Donbasu."

Taktiež prehovoril tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU) Oleksandr Turčynov: "Putin vytvára právne podmienky na oficiálne použitie ruských ozbrojených síl proti Ukrajine... Existuje len jedna reakcia na kroky Ruska: posilnenie nášho obranného potenciálu a príslušná medzinárodná reakcia na kroky Kremľa — zvýšenie sankčného tlaku na agresorský štát."

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu dekrét, ktorý uľahčí ľuďom žijúcim na separatistických územiach východnej Ukrajiny získať ruský pas. Budú mať právo dostať ruský pas do troch mesiacov od podania žiadosti. Tento krok je zameraný "na ochranu práv a slobôd človeka a občana a riadi sa všeobecne uznávanými zásadami a normami medzinárodného práva", uvádza sa v dekréte.