Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V. Zelenskyj zložil prezidentský sľub a oznámil rozpustenie parlamentu

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skladá prezidentský sľub v parlamente v Kyjeve v pondelok 20. mája 2019. Foto: TASR/AP

Prezidentského úradu sa ujal populárny komik bez predchádzajúcich politických skúseností, ktorý v priamych voľbách jasne porazil doterajšiu hlavu štátu Petra Porošenka.

Kyjev 20. mája (TASR) - Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa v pondelok slávnostne ujal funkcie, oznámil rozpustenie parlamentu a vyzval na konanie predčasných volieb. Pôvodne sa mali konať v októbri tohto roku.

Podľa agentúry AP bolo rozpustenie Verchovnej rady jedným z predvolebných sľubov Zelenského, ktorý ju nazýval skupinou ľudí zaujímajúcich sa iba o vlastné obohacovanie sa.

Zelenskyj vyzval poslancov, aby využili dva mesiace do predčasných volieb na schválenie zákona, ktorý by im odňal imunitu pred trestným stíhaním.

V inauguračnej reči tiež uviedol, že jeho prvou úlohou bude ukončenie konfliktu s Moskvou podporovanými separatistami na východe krajiny. "Našou prvou úlohou je prímerie v Donbase," vyhlásil Zelenskyj. Konflikt si doteraz vyžiadal približne 13.000 ľudských životov.

Štyridsaťjedenročný Zelenskyj, ktorý sa stal najmladším ukrajinským postsovietskym prezidentom, počas slávnostnej ceremónie v parlamente prisľúbil, že bude chrániť "zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny". Podľa agentúry Reuters povedal, že k dialógu s Ruskom môže dôjsť až po vrátení ukrajinského územia a vojnových zajatcov.

Zelenskyj tiež požiadal parlament, aby prijal zákon proti nelegálnemu obohacovaniu sa a aby podporil jeho návrh na odvolanie ministra obrany, šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a generálneho prokurátora. Títo všetci sú spojencami bývalého prezidenta Petra Porošenka, pripomína AP.

Nový prezident zakončil svoju reč v parlamente odkazom na svoju predchádzajúcu kariéru komika. "Celý svoj život som sa snažil Ukrajincov rozosmiať," uviedol s úsmevom. "V nadchádzajúcich piatich rokoch urobím všetko preto, aby Ukrajinci neplakali".

Zelenskyj neprišiel na ceremóniu v tradičnej automobilovej kolóne, ale pešo cez park plný ľudí. Sprevádzali ho štyria ochrankári, pričom si podal ruku s niektorými okolostojacimi a s jedným z nich si urobil aj selfie.

AP pripomína, že prezidentského úradu sa ujal populárny komik bez predchádzajúcich politických skúseností, ktorý v priamych voľbách jasne porazil doterajšiu hlavu štátu Petra Porošenka. Špekulácie o Zelenského prípadnej kandidatúre sa objavili pred niekoľkými rokmi, keď hral ukrajinského prezidenta v televíznom seriáli.

Zelenskyj podľa agentúry AFP počas predvolebnej kampane Ukrajincom sľuboval, že v krajine zlikviduje korupciu a skončí vojnový konflikt s proruskými separatistami v Donbase. Porošenka pritom obviňoval, že neurobil nič pre zlepšenie životných podmienok a potlačenie chudoby na Ukrajine.

Profil nového prezidenta Ukrajiny



Zelenskyj zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb z 21. apríla, v ktorom získal 73,22 percenta hlasov. Jeho protikandidát, už exprezident Petro Porošenko, dostal 24,45 percenta hlasov. Zelenskyj zvíťazil aj v prvom kole 31. marca, keď podľa ústrednej volebnej komisie mal 30,24 percenta hlasov; Porošenko zaostal na 15,95 percenta hlasov. V prvom kole volieb ani jeden z 39 kandidátov nezískal podporu viac ako polovice zúčastnených voličov, o novom prezidentovi tak rozhodlo druhé kolo.

Volodymyr Zelenskyj sa narodil 25. januára 1978 v banskom meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti na Ukrajine v židovskej rodine. Časť detstva prežil s rodičmi v Mongolsku, kde jeho otec, matematik a informatik, dostal prácu.

Právnické vzdelanie nadobudol na Kryvorožskom ekonomickom inštitúte Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity. Okrem dvoch mesiacov odbornej praxe sa právnickej profesii nikdy nevenoval.

Počas štúdií - od roku 1997 - bol Zelenskyj aktívny v Klube veselých a vynachádzavých (KVN). S kolegami z tímu KVN založil skupinu Kvartal 95, písal scenáre a spoločne koncertovali v mnohých členských krajinách Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).

KVN je televízny program hier, v ktorom tímy humorne ladenými odpoveďami reagujú na zadané otázky, improvizujú na určené témy a predvádzajú vopred pripravené scénky.

Keď sa o skupinu Kvartal 95 začali zaujímať ukrajinské televízne stanice, televízna stanica 1+1 im ponúkla vlastný program. Keď sa KVN transformoval na štúdio Kvartal-95, Zelenskyj sa stal jeho majiteľom a vedúcim.

Od roku 2005 Zelenského popularita ešte väčšmi rástla. Medzi jeho najvýraznejšie projekty spravodajský portál 24tv.ua zaradil Ukrajina vstaň, Večerný Kyjev a Klub bojovníkov.

V rokoch 2010-12 sa dostal na pozíciu generálneho producenta televíznej spoločnosti TK Inter. V nasledujúcich rokoch pripravil muzikálnu šou Chcem V VIA GRU, o dva roky neskôr humoristickú šou Liga smiechu.

Okrem toho začal účinkovať aj ako herec - má za sebou 17 filmov a muzikálov.

Keď sa politická kríza na Ukrajine prehĺbila a na východe krajiny vypukli boje, herec a jeho kolegovia nielen že podporovali vojakov ukrajinských síl koncertmi, ale venovali milión hrivien pre potreby armády.

V roku 2018 skúsil Zelenskyj aj prácu režiséra. So spoluautorom, americkým strihačom, režisérom, producentom Davidom Dodsonom nakrútil snímku Ja, Ty, On, Ona. Zelenskyj bol producentom tohto projektu a stvárnil aj hlavnú postavu.

Seriál Služobník národa, v ktorom hral hlavnú rolu - učiteľa dejepisu -, sa fakticky stal začiatkom jeho politickej dráhy. V decembri 2017 založil rovnomennú stranu a stal sa jej lídrom.

O polnoci 1. januára 2019 televízna stanica 1+1 odvysielala Zelenského vyhlásenie, že sa rozhodol kandidovať na úrad prezidenta. Stalo sa to v čase, keď iné televízie priniesli novoročný prejav prezidenta Petra Porošenka. Strana Služobník národa 21. januára 2019 oficiálne navrhla Zelenského ako kandidáta na prezidenta.

Od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991 mala Ukrajina päť prezidentov: Leonida Kravčuka (1991-94), Leonida Kučmu (1994-2005), Viktora Juščenka (2005-10), Viktora Janukovyča (2010-14) a Petra Porošenka (2014-19).

Po zosadení Janukovyča, ku ktorému došlo 22. februára 2014, funkciu prezidenta dočasne vykonával vtedajší predseda parlamentu Olexandr Turčynov (23. februára — 7. júna).