Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová otvorila zastúpenie EÚ v Grónsku a arktickom regióne

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Komisia v správe pre médiá spresnila, že otvorenie kancelárie EÚ v Nuuku je súčasťou stratégie EÚ pre Arktídu.

Brusel 15. marca (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas piatkovej oficiálnej návštevy v Grónsku slávnostne otvorila kanceláriu EÚ v Nuuku, ktorá bude slúžiť aj ako zastúpenie EÚ v širšom arktickom regióne. Na základe správy EK informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Von der Leyenová spolu s grónskym premiérom Mútem Bourupom Egedeom a za prítomnosti predsedníčky vlády Dánska Mette Frederiksenovej podpísala dve dohody o spolupráci v celkovej výške takmer 94 miliónov eur. Dohody prinesú investície do vzdelávania a zručností na tomto ostrove a podporia prechod na čistú energiu.

Šéfka eurokomisie vyhlásila, že nová kancelária EÚ v grónskej metropole Nuuk predstavuje začiatok novej éry partnerstva medzi EÚ a Grónskom a zaručuje konkrétnu prítomnosť Európy v Grónsku a v širšom arktickom regióne.

Komisia v správe pre médiá spresnila, že otvorenie kancelárie EÚ v Nuuku je súčasťou stratégie EÚ pre Arktídu. Uľahčí spoluprácu medzi EÚ a vládou, súkromným sektorom a občianskou spoločnosťou, podporí verejné a súkromné investície EÚ v Grónsku a prehĺbi spoluprácu v rôznych oblastiach vrátane vzdelávania, obnoviteľnej energie, kritických surovín a ochrany biodiverzity.

Štatút Grónska ako zámorskej krajiny a územia EÚ podčiarkuje jeho jedinečný vzťah s Úniou. V období rokov 2021 – 2027 získa Grónsko od EÚ 225 miliónov eur na podporu sektorov trvalo udržateľného rozvoja, vzdelávania a zeleného rastu.

Návšteva Von der Leyenovej zdôrazňuje záväzok EÚ investovať do udržateľného, prosperujúceho a mierového arktického regiónu. Memorandum o porozumení o kritických surovinách, podpísané v novembri 2023, odráža spoločný záväzok k trvalo udržateľnému rozvoju zdrojov a stavia Grónsko ako strategického dodávateľa surovín pre zelenú transformáciu Európy.

Po získaní autonómie od Dánska v roku 1979 a vytvorení vlastnej vlády a parlamentu bývalá dánska provincia v roku 1982 usporiadala referendum o vystúpení z Európskeho spoločenstva (ES), ktoré dopadlo pozitívne. V roku 1985 Grónsko ES opustilo, ponechalo si však štatút zámorského teritória s výhodami colnej únie. Dánsko, ako členská krajina EÚ, má na starosti len obranu a zahraničnú politiku Grónska, kde žije necelých 60.000 ľudí.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)