Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová pochválila Ukrajinu za uskutočnené reformy

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva v sobotu ráno na svoju šiestu návštevu Ukrajiny od začiatku ruskej invázie vo februári 2022.

Kyjev 4. novembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu pochválila Ukrajinu za pokrok v oblasti reforiem, ktorý Kyjev dosiahol v čase vojny. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

"Musím povedať, že ste urobili veľký pokrok. Je pôsobivé to vidieť," uviedla šéfka EK po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

"Vediete existenčnú vojnu a zároveň hlboko reformujete svoju krajinu. Dosiahli ste mnohé míľniky pri reforme vášho súdneho systému, obmedzení vplyvu oligarchov, boji proti praniu špinavých peňazí a mnoho ďalšieho," povedala. Podľa jej slov ide o výsledok tvrdej práce. Ocenila tiež významný pokrok Kyjeva v modernizovaní ukrajinského hospodárstva.

Ukrajina je veľmi blízko k splneniu požiadaviek potrebných na vstup do Európskej únie, uviedla šéfka EK v príhovore k poslancom v ukrajinskom parlamente.

Predsedníčka eurokomisie tiež avizovala, že EÚ čoskoro oznámi nové ekonomické sankcie voči Rusku vrátané opatrení proti firmám z krajín mimo Únie, ktoré obchádzajú sankcie.

Nové opatrenie majú podľa nej zahŕňať aj prísnejší cenový strop na ropu. Príliš dlho si mnohí v Európe mysleli, že je možné obchodovať s Ruskom a zároveň integrovať krajinu do európskeho bezpečnostného poriadku, povedala.

Von der Leyenová pricestovala do Kyjeva v sobotu ráno na svoju šiestu návštevu Ukrajiny od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. EK má budúci týždeň predložiť správu o pokroku Ukrajiny v oblasti reforiem. Na jej základe majú predstavitelia členských krajín EÚ v decembri rozhodnúť, či má Únia začať s Kyjevom prístupové rokovania.