Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová vo štvrtok vysvetlí agendu a názvy portfólií v EK

Na archívnej snímke Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Týždenník Politico v tejto súvislosti upozornil, že je v jej právomoci pomenovať portfóliá pre členov kolégia komisárov podľa vlastného uváženia, musí to však zdôvodniť v europarlamente.

Brusel/Štrasburg 18. septembra (TASR) - Nastávajúca predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa vo štvrtok v rámci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu stretne so šéfmi politických skupín EP, aby im vysvetlila svoje rozhodnutia o pridelení portfólií a o názve portfólií v budúcej eurokomisii.

Týždenník Politico v tejto súvislosti upozornil, že je v jej právomoci pomenovať portfóliá pre členov kolégia komisárov podľa vlastného uváženia, musí to však zdôvodniť v europarlamente.

Von der Leyenová sa stala terčom kritiky mnohých europoslancov, politikov i občianskych organizácií pre názov portfólia určeného budúcemu gréckemu eurokomisárovi.

Margaritis Schinas bude ako podpredseda EK zodpovedný za tematický okruh "ochrana nášho európskeho spôsobu života". Kameňom úrazu je však skutočnosť, že Schinas je zodpovedný aj za oblasť migrácie a azylovej politiky, čo údajne naznačuje, že migrácia ohrozuje európsky spôsob života.

Tretia najsilnejšia frakcia v EP, Obnovme Európu, zastupujúca liberálov a centristov, už vyzvala von der Leyenovú, aby pozmenila uvedený názov pracovnej agendy pre Schinasa.

Socialisti a demokrati (S&D) - druhá najsinejšia skupina v EP - zvolili vyčkávaciu taktiku a čakajú na vysvetlenie šéfky budúcej exekutívy EÚ, zatiaľ čo Európska ľudová strana (EPP), ktorej členkou je aj von der Leyenová, jej vyslovila úplnú podporu aj v tejto záležitosti.

Šéf frakcie EPP v europarlamente Manfred Weber v tejto súvislosti upozornil, že netreba dovoliť, aby si pravicoví extrémisti ako napríklad Marine Le Penová odklonili debaty o európskom spôsobe života vo svoj prospech. "Je to naša debata, kresťanských demokratov, socialistov a liberálov," povedal Weber v utorok.

"Obhajujeme tento titul, myslím si, že je to dobrý titul," uviedol Weber v utorok na tlačovej konferencii v Štrasburgu. "Je v tejto miestnosti niekto, kto chce žiť čínskym spôsobom života? Je v tejto miestnosti niekto, kto chce žiť africkým spôsobom života? Alebo americkým spôsobom života? Ja chcem žiť európskym spôsobom života," uviedol Weber.

Spravodajca TASR Jaromír Novak