Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová vyzvala Bosnu, aby pokračovala v reformách

Zľava chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predsedníčka Rady ministrov Bosny a Hercegoviny Borjana Krištová a holandský premiér Mark Rutte počas spoločnej tlačovej konferencie po ich stretnutí v Sarajeve 23. januára 2024. Foto: TASR/AP

Zákony, ktoré Bosna ešte musí prijať, aby sa mohli začať prístupové rozhovory, sa týkajú boja proti korupcii a praniu špinavých peňazí, ako aj reformy súdnictva a právneho štátu.

Sarajevo 23. januára (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok navštívila spolu s premiérmi Holandska a Chorvátska Bosnu a Hercegovinu. Krajine odkázali, aby pokračovala v reformách a chopila sa príležitosti začať prístupové rokovania s EÚ ešte pred júnovým voľbami do Európskeho parlamentu. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Všetci traja predstavitelia na tlačovej konferencii v Sarajeve uviedli, že hoci Bosna dosiahla pokrok pri plnení kritérií stanovených na formálne začatie rozhovorov, táto nestabilná balkánska krajina však musí urobiť viac, aby v marci získala kladné odporúčanie od EK.

"Videli sme určitý pokrok, videli sme skutočný záväzok k dosiahnutiu cieľa vďaka prijatiu dôležitých zákonov," uviedla von der Leyenová.

Európska únia má v úmysle dať krajinám západného Balkánu šesť miliárd eur na uskutočnenie reforiem potrebných na vstup do spoločenstva. Bosna by podľa šéfky EK mohla v rámci tohto balíka očakávať miliardu eur, keď vykoná potrebné ekonomické reformy.

Holandský premiér Mark Rutte uviedol, že pre Bosnu neexistujú žiadne "skratky". "Pristúpenie musí byť a vždy bude proces založený na zásluhách. Momentálne... musíme vidieť, čo sa stane v nasledujúcich šiestich týždňoch," dodal.

Zákony, ktoré Bosna ešte musí prijať, aby sa mohli začať prístupové rozhovory, sa týkajú boja proti korupcii a praniu špinavých peňazí, ako aj reformy súdnictva a právneho štátu. Bosnianska premiérka Borjana Krištová sľúbila, že predstavitelia krajiny budú "tvrdo pracovať" na dosiahnutí týchto cieľov.

Bosna a Hercegovina sa oficiálne stala kandidátskou krajinou na vstup do Európskej únie v roku 2022. Európska komisia odporúča začať prístupové rokovania, až keď sa dosiahne potrebný stupeň súladu s kritériami členstva.