Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vozidlá evakuujú ľudí pri obliehanom sýrskom Damasku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ich prítomnosť je súčasťou napĺňania dohody uzatvorenej medzi sýrskymi povstalcami a vládou o evakuácii civilistov a bojovníkov z obliehaného územia.

Dárajjá 26. augusta (TASR) - Autobusy, sanitky a nákladné autá sa dnes zhromaždili na okraji Dárajjá, obliehaného predmestia sýrskeho hlavného mesta Damask. Ich prítomnosť je súčasťou napĺňania dohody uzatvorenej medzi sýrskymi povstalcami a vládou o evakuácii civilistov a bojovníkov z obliehaného územia, napísala agentúra AP.

Na základe dohody budú môcť civilisti a povstaleckí bojovníci v priebehu dneška opustiť predmestie Dárajjá, dlhodobo obliehané vládnymi silami.



Odchod povstalcov z Dárajjá sa považuje za úspech pre vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, keďže sa tým odstráni hrozba nachádzajúca sa iba niekoľko kilometrov od jeho sídla, konštatovala AP.

Na základe dohody, uzatvorenej vo štvrtok večer, vláda umožní zhruba 700 ozbrojencom bezpečný odchod z Dárajjá do provincie Idlib na severe Sýrie, ktorá je pod kontrolou opozičných síl. Približne 4000 civilistov sa premiestni do prístreškov v Damasku a jeho okolí.

Sýrska armáda oblieha Dárajjá od roku 2012, pričom obyvatelia mesta odvtedy čelili takmer neustálemu ostreľovaniu, ako aj nedostatku potravín, pitnej vody a elektrickej energie. Prvé dodávky humanitárnej pomoci za uplynulé štyri roky dostali až v júni.