Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vplyvný americký sudca zomrel počas dovolenky v Texase

Na archívnej snímke zosnulý sudca Najvyššieho súdu USA Antonin Scalia. Foto: TASR/AP

Doteraz bol pomer sudcov amerického Najvyššieho súdu 5:4 v prospech konzervatívcov. Scaliovo úmrtie by tento pomer síl mohlo zmeniť.

Washington 14. februára (TASR) - Vplyvný sudca amerického Najvyššieho súdu Antonin Scalia zomrel počas dovolenky v Texase vo veku 79 rokov. Oznámil to dnes guvernér Texasu Greg Abbott, ktorého citovala agentúra DPA.

Scalia pôsobil na najvyššej súdnej ustanovizni USA 29 rokov a bol známy svojimi striktne konzervatívnymi názormi. Podľa federálnej policajnej služby USMS jeden z deviatich sudcov Najvyššieho súdu zomrel v súkromnej rezidencii v oblasti Big Bend v južnom Texase.

Scaliu naposledy videli živého v piatok večer, keď odišiel do svojej izby. V sobotu ráno ho objavili mŕtveho, keď sa nedostavil na raňajky, uviedla agentúra AP.

Zosnulý sudca bol nominovaný do úradu v roku 1986 vtedajším republikánskym prezidentom USA Ronaldom Reaganom.

Doteraz bol pomer sudcov amerického Najvyššieho súdu 5:4 v prospech konzervatívcov. Scaliovo úmrtie by tento pomer síl mohlo zmeniť, keďže o jeho nástupcovi bude rozhodovať ešte súčasný demokratický prezident USA Barack Obama. Prezidentovho nominanta by však mohol odmietnuť potvrdiť americký Senát, v ktorom majú väčšinu republikáni.