Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgičan Verhofstadt kandiduje na post predsedu europarlamentu

Líder Aliancie európskych liberálov a demokratov (ALDE) Guy Verhofstadt Foto: TASR/AP

Predseda politickej skupiny Aliancia liberálov a demokratov za Európu Guy Verhofstadt ohlásil kandidatúru na post predsedu Európskeho parlamentu.

Brusel 5. januára (TASR) – Predseda politickej skupiny Aliancia liberálov a demokratov za Európu (ALDE), belgický expremiér Guy Verhofstadt ohlásil kandidatúru na post predsedu Európskeho parlamentu (EP). Chce zabrániť víťazstvu Antonia Tajaniho, ktorého na tento post navrhla stredopravicová Európska ľudová strana.

"Ľavica by sa mala zjednotiť a podporiť kandidáta, ktorý má šancu zvíťaziť a je schopný preklenúť priepasť medzi ľavou a pravou časťou politického spektra," uviedol v stredu večer pre magazín Politico Verhofstadt, vplyvný politický matador, ktorý je vyjednávačom za EP na rokovaniach o tzv. brexite.

Medzi europoslancami sa chce uchádzať o podporu druhej najsilnejšej Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D), ktorá však podporila kandidatúru svojho lídra Gianniho Pittellu na predsednícky post. Verhofstadt ho presviedča, aby sa hlasy ľavice v EP spojili, pretože inak hrozí víťazstvo Tajaniho.

Taliansky exkomisár EÚ Tajani sa usiluje získať si hlasy stredopravicových strán a spolieha sa aj na podporu z radov 73 talianskych europoslancov.

Nový predseda EP vzíde z tajného hlasovania europoslancov v Štrasburgu, ktoré je naplánované na 17. januára počas prvého tohtoročného plenárneho zasadnutia. Súčasný predseda EP Martin Schulz sa rozhodol neuchádzať o ďalší dvaapolročný mandát a vrátiť sa na nemeckú politickú scénu.