Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vrah policajtov z New Yorku bol úradom známy, vyhrážal sa aj online

Policajný príslušník salutuje počas hrania národnej hymny pri príležitosti chvíle ticha za dvoch mŕtvych policajtov Foto: TASR/AP

Afroameričan Ismaaiyl Brinsley (28) v sobotu v mestskom obvode Brooklyn zabil výstrelmi do hlavy dvoch policajtov svetlej pleti.

New York/Tampa 22. decembra (TASR) - Vrah dvoch policajtov z New Yorku bol úradom dobre známy. V minulosti ho zatkli už 19-krát, informoval v nedeľu šéf vyšetrovacieho oddelenia newyorskej polície Robert Boyce. Podľa správ ho napríklad v štáte Georgia obvinili z nelegálnej držby zbrane a krádeže, informovala agentúra DPA.

Afroameričan Ismaaiyl Brinsley (28) v sobotu v mestskom obvode Brooklyn zabil výstrelmi do hlavy dvoch policajtov svetlej pleti - jeden bol ázijského a druhý latinskoamerického pôvodu. Po čine páchateľ spáchal samovraždu v neďalekej stanici metra.

Zatiaľ nie je známe, či zločin súvisí s protestmi proti policajnému násiliu v USA. Boyce uviedol, že Brinsley na sociálnych sieťach zanechával vyhrážky voči polícii a zúrivé vyjadrenia o prípadoch zabitia dvoch černochov policajtmi, ktoré vyvolali rozsiahle demonštrácie. Na internete mal zverejniť aj video s horiacou americkou vlajkou.

Boyce dodal, že 28-ročný muž pred vraždou policajtov dvom okoloidúcim povedal, že ho majú sledovať na sieti Instagram a dávať pozor, "čo urobí". Následne vystrelil na policajtov sediacich v aute.

Polícia na Floride medzitým oznámila, že v meste Tarpon Springs pri Tampe zomrel v nedeľu 45-ročný policajt po tom, ako naňho vystrelil a prešiel ho autom 23-ročný recidivista, ktorý chcel uniknúť zatknutiu, informovala agentúra Reuters.

Policajt zasahoval po sťažnosti na hluk v noci na nedeľu a po príchode na miesto narazil na Marca Antonia Parillu, ktorého prepustili v marci z väzenia a na ktorého vydali zatykač pre porušenie podmienky. Parilla na policajta strieľal a následne ho pri úteku z miesta činu prešiel vozidlom.

Parilla podľa policajných predstaviteľov po zatknutí povedal, že strieľal, pretože sa "cítil ako potkan v klietke" vzhľadom na hrozbu ďalšieho väzenia. Podľa videa zverejneného miestnou televíziou sa páchateľ rodine policajta ospravedlňoval. "To som nemal v úmysle," vyhlásil.