Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Vrak havarovaného maďarského Gripenu v Čáslavi previezli do hangáru

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

V utorok pri Čáslavi skončil maďarský Gripen z doposiaľ neznámych príčin v poli, niekoľko stoviek metrov za pristávacou dráhou.


Budapešť 21. mája (TASR) - Vrak stíhačky JAS-39 Gripen maďarského vojenského letectva, ktorá havarovala v utorok pri pristávaní na vojenskom letisku v českej Čáslavi, previezli dnes do hangáru základne letectva českých ozbrojených síl. Podľa agentúry MTI to uviedol hovorca čáslavského letiska Tomáš Maruščák.

Hovorkyňa českého generálneho štábu Magdaléna Dvořáková v tejto súvislosti oznámila, že českí a maďarskí experti ukončili vyšetrovanie na mieste nehody a povolili odvoz vraku. "Zistenie príčin havárie potrvá ešte týždne, možno až mesiace," dodala.

V reakcii na otázku jedného z maďarských pilotov zverejnenú v maďarských médiách, prečo obsluha letiska neaktivovala záchrannú sieť na konci pristávacej plochy, Dvořáková uviedla, že tento systém bol až do 22. júna podrobený pravidelnej údržbe. O tejto skutočnosti informovali všetkých účastníkov vojenského cvičenia.

Hovorca českého ministerstva obrany Petr Medek podotkol, že o aktivovanie záchrannej siete musí požiadať pilot. Automatické aktivovanie podľa jeho slov totiž môže v prípade, že sa pilot rozhodne pri problémoch s pristávaním opäť vzlietnuť, spôsobiť fatálnu nehodu.

V utorok pri Čáslavi skončil maďarský Gripen z doposiaľ neznámych príčin v poli, niekoľko stoviek metrov za pristávacou dráhou. K havárii došlo počas pristávacieho manévru. Kabína pilotov sa odlomila a poškodená bola aj chvostová časť. Piloti sa včas katapultovali a z nehody vyviazli bez zranení.

"Stíhačka je neopraviteľná,"
povedal v stredu hovorca čáslavského letiska Tomáš Maruščák, podľa ktorého o odvoze ťažko poškodeného vraku lietadla rozhodnú až po ukončení vyšetrovania nehody. "K poškodeniu stroja významnou mierou prispela skutočnosť, že na konci dráhy lietadlo prerazilo komplikovaný systém antén," dodal Maruščák.