Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vraždu bývalého ministra Čile nariadil osobne Pinochet

Čílsky diktátor Augusto Pinochet Foto: TASR/AP

Letelier, ktorý predtým zastával funkciu ministra obrany a zahraničných vecí, zahynul po tom, ako v jeho aute explodovala nálož.

Santiago 9. októbra (TASR) - Nedávno odtajnené dokumenty americkej spravodajskej služby dokazujú, že vraždu čilského diplomata Orlanda Leteliera, ktorý zomrel pri bombovom útoku v roku 1976 vo Washingtone, nariadil osobne bývalý čilský diktátor Augusto Pinochet. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Letelier, ktorý predtým zastával funkciu ministra obrany a zahraničných vecí, zahynul spolu so svojou americkou spolupracovníčkou Ronni Moffittovou po tom, ako v ich aute explodovala nálož.

Letelier pôsobil vo vrcholových funkciách za vlády čilského prezidenta Salvadora Alendeho, ale po prevrate, na čele ktorého stál Pinochet, strávil 12 mesiacov vo viacerých koncentračných táboroch. Neskôr ho na nátlak svetových diplomatických kruhov prepustili, ale pod podmienkou, že okamžite opustí Čile.

Za Letelierovu vraždu bol v roku 1995 odsúdený na sedem rokov väzenia bývalý šéf Pinochetovej tajnej polície Manuel Contreras.

Leterierov syn senátor Juan Pablo Leterier novinárom v stredu povedal, že dokumenty vysvetľujúce okolnosti otcovej smrti sa k nemu dostali na príkaz čilskej prezidentky Michelle Bacheletovej.

Bacheletová ich dostala od amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, ktorý v čilskej metropole Santiago vystúpil v pondelok na konferencii Náš oceán.