Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V kauze vrážd Rómov žiadal obhajca miernejší trest, nie doživotie

Deti spievajú počas pietnej spomienky v Budapešti 23. februára 2012 pri príležitosti 3. výročia vražedného útoku na Rómov. Pred troma rokmi útočníci zapálili dom rómskej rodiny v Tatárszentgyörgyi, asi 50 km južne od Budapešti a potom strieľali na osoby unikajúce pred plameňmi. Pripravili pri tom o život päťročného chlapca a jeho otca. Išlo o jednu z akcií štyroch páchateľov, ktorí sa medzičasom zo zločinov zodpovedajú na súde Peštianskej župy v maďarskej metropole. Dejiskami ďalších boli Kislét a Tiszalöku, kde si útoky extrémistov vyžiadali po jednom ďalšom živote a Nagycsécs, kde prišli o život dvaja Rómovia. Foto: TASR/AP

Prokurátor v stredu žiadal doživotný trest pre troch obvinených zo série útokov na Rómov, ktoré si v rokoch 2008-09 vyžiadali šesť ľudských životov.

Budapešť 24. mája (TASR) - V kauze so štvoricou obvinených zo série vrážd Rómov obhajca Zsolt Bérdi na Súde pre okolie Budapešti dnes inicioval, aby hlavného obvineného Árpáda K. súd oslobodil spod viny trestného činu vraždy a namiesto prokurátorom navrhovaného doživotného trestu dostal miernejší trest.

Ako o tom informovala agentúra MTI, obhajca navrhol, aby súd Árpáda K. uznal vinným iba z trestných činov zneužitia strelnej zbrane a streliva, trojnásobného úmyselného ohrozenia pri výkone povolania a aby ho v ostatných bodoch obžaloby oslobodil.

Prokurátor Zsolt Szabó v stredu žiadal doživotný trest pre troch obvinených zo série útokov na Rómov, ktoré si v rokoch 2008-09 vyžiadali šesť ľudských životov. Bérdi vtedy vyhlásil, že obvinenia nie sú dokázané.

"V doterajšom priebehu celého procesu som zistil, že sú v ňom nedostatky, ktoré sa pán prokurátor vo svojej záverečnej reči snažil bagatelizovať. Sú to nedostatky, na základe ktorých v určitých konaniach nebude možné môjmu mandantovi dokázať vinu," povedal v stredu obhajca.

Rozsudok podľa obhajcu možno očakávať začiatkom leta, ešte predtým, než nadobudne účinnosť nový Trestný zákonník.

Prokurátor pre troch obvinených žiadal trest odňatia slobody na doživotie a pre štvrtého obvineného, Istvána Cs., 15 rokov väzenia.

Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn, ktorí utekali z podpáleného domu.

Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pri ktorých zranili niekoľko ľudí. Vrahovia vystrelili 78-krát, pričom ohrozili životy dovedna 55 ľudí.

Súdny proces so štyrmi obvinenými zo série útokov na Rómov sa začal za mimoriadnych bezpečnostných opatrení vlani 25. marca.