Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Vrece s volebnými lístkami v Belehrade ukradli po sčítaní hlasov

Voľby v Srbsku Foto: TASR/AP Photo

Srbská pokroková strana (SNS), ktorá napriek víťazstvu v nedeľňajších parlamentných voľbách ostane v opozícii, podala v piatok trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre volebný podvod.

Belehrad 14. mája (TASR) - Krádež volebných lístkov po parlamentných voľbách zo 6. mája potvrdila dnes v Belehrade tamojšia prokuratúra.

Ako informoval na tlačovej konferencii v srbskej metropole hovorca prokuratúry Tomo Zorič, volebné lístky, ktoré v uplynulom týždni prezentoval líder Srbskej pokrokovej strany (SNS) a jej prezidentský kandidát Tomislav Nikolič, pochádzajú z volebnej miestnosti v Pančeve. Vrece s odovzdanými, presne 2109 volebnými lístkami bolo podľa Zoričových slov odcudzené až po sčítaní. Vyšetrovanie tejto krádeže je v plnom prúde, dodal hovorca.

Podľa rovnakého zdroja odcudzenie neovplyvnilo výsledky volieb, protokoly z volebnej miestnosti sú v poriadku, čo naznačuje, že ku krádeži došlo až po tom, čo aj tieto hlasy boli sčítané.

V celoštátnom meradle však chýba údajne až 20 vriec s volebnými lístkami.

Srbská pokroková strana (SNS), ktorá napriek víťazstvu v nedeľňajších parlamentných voľbách ostane v opozícii, podala v piatok trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre volebný podvod. V Belehrade o tom informoval líder strany a jej prezidentský kandidát Tomislav Nikolič, ktorý podozrieval z volebného podvodu demokratov Borisa Tadiča - svojho rivala v prezidentských voľbách.

Ústredná volebná komisia však jeho žiadosť o anulovanie výsledkov pre podozrenie z podvodu počas uplynulého víkendu zamietla.

Srbský minister vnútra Ivica Dačič dnes potvrdil, že polícia vypočula v súvislosti s podozreniami z volebného podvodu už desiatky osôb. Hlavným cieľom je zistiť, či išlo o organizovanú akciu s cieľom zmeny volebných výsledkov v jednotlivých obvodoch alebo o volebné nedostatky.

Už v nedeľu sa v Srbsku koná rozhodujúce druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom si zmerajú sily práve Boris Tadič a Tomislav Nikolič. Prieskumy verejnej mienky dávajú o čosi viac šancí v tomto súboji Borisovi Tadičovi, ktorého v prvom kole podporilo 25,31 percenta voličov. Nikoličovi odovzdalo hlas 25,05 percenta oprávnených občanov Srbska.