Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Všeobecný súd EÚ zamietol žiadosť Mubaraka o zrušenie sankcií

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Členské krajiny EÚ uvalili sankcie na Mubaraka a jeho rodinu v marci 2011 na základe súdnych konaní voči nemu v Egypte za údajnú spreneveru štátnych financií.

Luxemburg 12. decembra (TASR) - Všeobecný súd Európskej únie zamietol v stredu žiadosť bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka o zrušenie zadržiavania jeho majetku v Európe. Zmrazenie jeho aktív nasledovalo po jeho zvrhnutí počas revolúcie v roku 2011.

Členské krajiny EÚ uvalili sankcie na Mubaraka a jeho rodinu v marci 2011 na základe súdnych konaní voči nemu v Egypte za údajnú spreneveru štátnych financií. Po tom, ako tieto krajiny združené v Európskej rade obnovili sankcie v rokoch 2017 a 2018, Mubarak požiadal Všeobecný súd EÚ o ich zrušenie.

Súd však potvrdil rozhodnutia o obnovení sankcií, ktoré podľa neho "podporujú mierovú zmenu na civilnú a demokratickú vládu v Egypte". "Rozhodnutia o obnovení sankcií sú súčasťou politiky podpory pre egyptské úrady, ktorá je založená najmä na cieľoch konsolidácie a podpory demokracie, vlády zákona, ľudských práv a princípov medzinárodného práva," uviedol súd so sídlom v Luxemburgu.

Po páde Mubarakovho autoritárskeho režimu vyhral v roku 2012 prvé demokratické prezidentské voľby v Egypte Muhammad Mursí za podpory organizácie Moslimské bratstvo. Po vlne protivládnych demonštrácií ho však v lete 2013 zosadili počas vojenského prevratu, na ktorého čele stál súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí.

V marci 2017 Mubaraka zbavili obvinení zo spoluviny za smrť demonštrantov, ale stále ho vyšetrujú za údajnú korupciu, pripomína agentúra AFP.