Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Všetci obvinení v kauze Rath podali sťažnosť proti uväzneniu

Foto: internet

Polícia ich obvinila z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky.

Praha 7. júna (TASR) - Všetkých osem osôb obvinených v korupčnej kauze českého poslanca Davida Ratha už podalo sťažnosť na svoje uväznenie, oznámil dnes server iDnes.cz.

"Ústecký krajský súd dostal sťažnosti všetkých ôsmich obvinených v kauze Davida Ratha. O žiadnej zatiaľ nerozhodol," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Ústí nad Labem.

Trestný poriadok podľa nej nestanovuje žiadnu lehotu na vybavenie sťažností, ktoré boli na súd doručené tento týždeň.

Bývalého ministra zdravotníctva a niekdajšieho hajtmana Stredočeského kraja zadržala 14. mája protikorupčná polícia spolu s ďalšími siedmimi podozrivými. Obvinila ich z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky.

Rath mal v čase zatknutia pri sebe sedem miliónov korún, údajne malo ísť o úplatok za zmanipulovanú objednávku týkajúcu sa rekonštrukcie stredočeského zámku Buštěhrad. Peniaze mu mali odovzdať riaditeľka nemocnice v Kladne Kateřina Pancová a bývalý poslanec ODS Petr Kott.

Poslanec Rath čaká na prípadný súdny proces vo väznici v Litoměriciach. V utorkovom vystúpení v parlamente sa nepriamo označil za obeť politického procesu. V prípade odsúdenia mu hrozí až 12 rokov väzenia.