Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Všetkých diplomatov unesených v Líbyi prepustili a vrátili sa domov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministerstvo zároveň oznámilo, že Tunisko uzatvorí svoj konzulát v líbyjskej metropole Tripolis, kde sídli medzinárodne neuznaná líbyjská vláda a parlament.

Tunis 19. júna (TASR) - Všetkých desiatich pracovníkov tuniského veľvyslanectva, ktorých pred týždňom uniesli v Líbyi, už prepustili a vrátili sa domov. Pre agentúru Reuters to dnes potvrdilo tuniské ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo zároveň oznámilo, že Tunisko uzatvorí svoj konzulát v líbyjskej metropole Tripolis, kde sídli medzinárodne neuznaná líbyjská vláda a parlament.

Neznámi ozbrojenci zaútočili pred týždňom na tuniský konzulát v Tripolise a zajali desiatich tuniských diplomatov. Troch z nich prepustili už v stredu.

Rezort diplomacie neposkytol bližšie informácie o tom, ako prebehlo rokovanie s ozbrojencami o prepustení diplomatov. K zodpovednosti za incident sa dosiaľ neprihlásila žiadna militantná skupina.

Prepustenie zajatých diplomatov prišlo krátko po tom, ako tuniský súd rozhodol o vydaní zadržiavanej osoby pôvodom z Líbye, ktorá čelila obvineniam z terorizmu. Muž je členom frakcie Líbyjský úsvit, združujúcej rôzne ozbrojené skupiny, ktorá prevzala kontrolu nad Tripolisom a prinútila medzinárodne uznanú vládu presunúť svoje pôsobisko do Tobruku na východe krajiny.

V Líbyi už od vlaňajška paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty, medzi ktorými fakticky prebieha ozbrojený konflikt.